Ruske vlasti dale ultimatum: Ili tajni sprovod ili će Navaljni biti pokopan u zatvoru

Majka preminulog ruskog opozicionara već danima od vlasti traži da joj predaju tijelo sina kako bi ga mogla pokopati.

Ljudmila Navaljnija, majka pokojnog ruskog opozicionog čelnika Alekseja Navaljnog, i advokat Vasilij Dubkov dolaze u regionalni odjel ruskog Istražnog odbora u gradu Salehard u regiji Jamalo-Nenec, Rusija 17. februara 2024. [Maxim Shemetov/Reuters]

Glasnogovornica pokojnog Alekseja Navaljnog u petak je rekla da su ruske vlasti njegovoj majci kazale kako će njen sin biti pokopan na području kaznene kolonije u kojoj je umro, osim ako ona u roku od tri sata ne pristane na to da ga pokopa tako da ne organizira javni ispraćaj.

Navaljni, najpoznatiji i jedan od najžešćih političkih protivnika predsjednika Vladimira Putina, iznenada je umro prije sedam dana u arktičkoj kaznenoj koloniji u kojoj je služio kaznu u trajanju od više od 30 godina.

Njegova majka Ljudmila (69) već danima od vlasti traži da joj predaju tijelo sina kako bi ga mogla pokopati na način koji bi njegovim prijateljima, članovima porodice i pristašama omogućio da mu odaju počast.

Glasnogovornica pokojnog Alekseja Navaljnog, Kira Jarmiš na X-u je napisala: “Prije sat vremena istražitelj je nazvao Aleksejevu majku i dao joj ultimatum – ili će u roku od tri sata pristati na tajni sprovod bez javnog ispraćaja ili će Aleksej biti pokopan u krugu kaznene kolonije.”

Jarmaš je rekla da Navaljnijeva majka nastavlja odbijati takav ultimatum te i dalje zahtijeva da joj se preda tijelo. Zasad ruske vlasti nisu komentirale razvoj događaja.

Izvor: Agencije