Njemački političari, uključujući kancelara, tuženi zbog ‘saučesništva’ u Gazi

Advokati koji zastupaju Palestince podnose kaznenu prijavu protiv čelnika države i drugih najviših političara, optužujući ih za poticanje na ‘genocid’.

Njemački kancelar Olaf Scholz sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom tokom posjete Tel Avivu (Reuters)

Grupa advokata podnijela je kaznenu prijavu njemačkom saveznom tužitelju protiv visokih njemačkih političara, uključujući kancelara Olafa Scholza, optužujući ih za “pomaganje i poticanje” genocida Izraela u Gazi.

Slučaj protiv nekoliko članova Saveznog vijeća sigurnosti države, koji formira politiku nacionalne sigurnosti i odobrava izvoz oružja, pokrenut je u petak. Osim Scholza, optuženi su ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, ministar privrede Robert Habeck, ministar finansija Christian Lindner i drugi.

Advokati koji stoje iza slučaja zastupaju porodice dvoje Palestinaca sa korijenima iz Pojasa Gaze, uključujući porodicu palestinsko-njemačke naučnice Nore Ragab.

“Mi, Palestinci u dijaspori, nećemo stajati po strani i gledati kako se vrši genocid nad našim porodicama i našim narodom”, navodi Ragab u saopćenju. “Upotrijebit ćemo sva sredstva koja su nam na raspolaganju. Danas nam je cilj pozvati Njemačku vladu na odgovornost za njeno saučesništvo u genocidu u Gazi.”

Težak slučaj

Evropski centar za pravnu podršku, Palestinski institut za javnu diplomatiju i Pravo za Palestinu sa sjedištem u Velikoj Britaniji su među organizacijama civilnog društva koje podržavaju slučaj.

U zajedničkom pisanom saopćenju naveli su: “Njemačka država je jedna od zemalja koja je pokazala najjaču političku i materijalnu podršku Izraelu u njegovom napadu na Pojas Gaze i Palestince.”

Alexander Gorski, jedan od advokata koji podržavaju slučaj, priznao je kako će “s pravne tačke gledišta i s obzirom na političko okruženje u Njemačkoj, ovaj slučaj biti težak.”

“Ali vjerujemo da je naša odgovornost kao ljudi koji rade u pravosudnom sektoru da pokušamo nešto učiniti”, rekao je za Al Jazeeru. “Vidimo kako se genocid prenosi uživo širom svijeta, a uprkos tome, Izraelsku vladu još podržavaju druge države i još dobiva oružje od njih.”

Nakon napada Hamasa 7. oktobra, kada je u južnom Izraelu ubijeno 1.139 ljudi, Izraelska vlada uzvratila je vojnom kampanjom u Gazi, u kojoj je do danas ubijeno više od 29.000 Palestinaca, većinom žena i djece.

Slanje municije Izraelu

Izrael je naveo kako želi slomiti Hamas koji upravlja gusto naseljenim pojasom, ali nakon četiri mjeseca rata, poražavajući broj ubijenih civila izaziva uzbunu među svjetskim čelnicima.

Krajem januara, najviši sud UN-a, Međunarodni sud pravde (ICJ), utvrdio je da je “vjerovatno” da je Izrael počinio radnje u Gazi, kojima je prekršio međunarodnu Konvenciju o genocidu. Od odluke suda, Njemačka i sve druge države treće strane trebale su pokušati spriječiti Izrael da počini takva djela, rekli su advokati koji stoje iza slučaja.

Međutim, od oktobra su mnogi njemački zvaničnici svojim izjavama “poticali” na genocid, naveli su pravnici.

Pravni slučaj će se, također, fokusirati na njemački izvoz oružja u Izrael. On se značajno povećao 2023. u usporedbi s prethodnom godinom, a većinu tog povećanja odobrila je Njemačka vlada nakon 7. oktobra.

Uprkos presudi ICJ-a, Njemačka je “već načelno pristala” poslati više tenkovske municije Izraelu, rekli su advokati.

Izvor: Al Jazeera