Netanyahuov plan za Gazu, palestinske vlasti ga već ‘osudile na propast’

Izraelski plan predviđa neograničenu izraelsku kontrolu nad Gazom i odbija priznanje Palestine.

Netanyahuov plan predviđa i zatvaranje UN-ove agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama [Ronen Zvulun/Reuters]

Palestinske vlasti oštro su kritizirale plan za Gazu “dan poslije”, koji je predstavio izraelski premijer Benjamin Netanyahu, nazvavši ga “osuđenim na neuspjeh”.

“Ako svijet želi sigurnost i stabilnost u regiji, mora okončati izraelsku okupaciju palestinskih teritorija i priznati nezavisnu palestinsku državu sa Jerusalemom kao glavnim gradom”, rekao je Nabil Abu Rudeineh, glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa. Prenijela je u petak palestinska državna novinska agencija Wafa.

Netanyahuov plan je njegov prvi službeni prijedlog za ono što dolazi nakon rata u Gazi – u kojem je Izrael ubio više od 29.000 Palestinaca.

Prema dokumentu, predstavljenom članovima izraelskog sigurnosnog kabineta u četvrtak, Izrael bi zadržao sigurnosnu i vojnu kontrolu nad cijelom teritorijom zapadno od Jordana, uključujući okupiranu Zapadnu obalu i Gazu – područja na kojima Palestinci žele stvoriti svoju nezavisnu državu.

‘Gaza će biti samo dio nezavisne palestinske države’

U navedenim dugoročnim ciljevima, Netanayhu je također odbacio “jednostrano priznanje” palestinske države. Rekao je da će nagodba s Palestincima biti postignuta samo kroz direktne pregovore između dvije strane – ali nije rekao ko bi bio palestinska strana.

Kao odgovor, Abu Rudeineh je odbacio svaki pokušaj da se upravljanje Gazom odvoji od Zapadne obale.

“Gaza će biti samo dio nezavisne palestinske države… Svi suprotni planovi osuđeni su na propast”, rekao je.

“Izrael neće uspjeti u pokušajima da promijeni geografsku i demografsku stvarnost u Pojasu Gaze.”

“Netanyahuovi predloženi planovi imaju za cilj produžiti izraelsku okupaciju palestinskih teritorija i spriječiti uspostavu palestinske države”, dodao je Abu Rudeineh.

Rat u Gazi oživio je međunarodne pozive – uključujući i one od glavnog saveznika Izraela, SAD-a – za takozvano dvodržavno rješenje kao krajnji cilj za rješavanje decenijama dugog izraelsko-palestinskog sukoba.

Međutim, mnogi visoki izraelski političari protive se stvaranju palestinske države.

Netanyahu je rekao da će se rat nastaviti sve dok Izrael ne postigne sve svoje ciljeve – razbijanje vojnih kapaciteta i infrastrukture kojom upravljaju Hamas i Islamski džihad, povratak svih zarobljenika odvedenih 7. oktobra i uklanjanje svih sigurnosnih prijetnji koje dolaze iz Gaze.

‘Pojasom će upravljati lokalni zvaničnici’

Enklavom će tada upravljati “lokalni zvaničnici” koji nisu vezani uz “zemlje ili subjekte koji podržavaju terorizam”.

Komentirajući plan, viši politički analitičar Al Jazeere Marwan Bishara rekao je da je identitet ovih dužnosnika nepoznat.

“Mi ne znamo ko su oni, on [Netanyahu] također ne zna … Mislim da ne postoje. Bilo je pokušaja 1970-ih i 1980-ih da se stvore takvi entiteti među Palestincima i to je u kratkom roku propalo”, rekao je.

Također nije jasno hoće li predstavnici Palestinske uprave (PA) biti uključeni u kontrolu Gaze.

Izvještavajući iz okupiranog Istočnog Jerusalema, Al Jazeerina novinarka Hamdah Salhut istakla je da u nacrtu plana Netanyahu nije spomenuo ulogu PA.

“On [Netanyahu] to nije službeno rekao u svom planu, ali je koristio širu terminologiju vjerovatno kako bi postigao konsenzus među svojom desničarskom vladom”, rekla je.

“Zapamtite da je izraelski premijer pod velikim pritiskom Amerikanaca koji žele vidjeti revitalizirani PA koji će preuzeti vlast nakon što rat završi. Ali Netanyahu je tiho prkosio, te ušao u Gazu“, dodala je Salhut.

Prisustvo na granici Gaze i Egipta

Plan izraelskog premijera također je zacrtao demilitarizaciju i deradikalizaciju kao srednjoročne ciljeve koje treba postići u Gazi. Ne navodi se kada bi ta međufaza počela ili koliko bi trajala, ali se kaže da će “izraelska vojska neograničeno zadržati slobodu interveniranja u Gazi kako bi spriječila ponovno oživljavanje terorističkih aktivnosti”.

Također predlaže da Izrael bude prisutan na granici Gaze i Egipta na jugu enklave i kaže da bi Izrael trebao sarađivati s Egiptom i SAD-om u tom području kako bi spriječio pokušaje krijumčarenja.

Na kraju, Netanyahuov plan također predviđa zatvaranje UN-ove agencija za pomoć palestinskim izbjeglicama, UNRWA.

Izrael dugo pokušava eliminirati UN-ovu agenciju koja garantira pravo palestinskih izbjeglica na povratak kući. Izrael je nedavno iznio tvrdnje da UNRWA ima veze sa Hamasom, što je agencija žestoko negirala, a američke obavještajne procjene ih dovele u sumnju.

Izvor: Al Jazeera i agencije