Majka iz Gaze grca u suzama dok traži mlijeko za bebe

Dvije sedmice tražim mlijeko za djecu, a nemam novca da ga kupim. Jeli smo stočni ječam, djeca nisu kriva, rekla je majka iz Gaze.

Majka iz Gaze plaši se za sudbinu svoje djece (Al Jazeera / Screenshot)

S velikom gorčinom i bolom majka iz Gaze briznula je u plač očajna u nemogućnosti da pronađe i kap mlijeka, tragajući za nečim čime bi nahranila svoje dvoje male djece, dok ih je na tom putovanju sve vrijeme vrebala smrt.

Nakon dana gladi, neimaštine i teške patnje na sjeveru, majka je pokušala pobjeći iz grada Gaze ka jugu, kako bi nabavila mlijeko koje je njenoj djeci uskraćeno više od dvije sedmice, tokom kojih se suočavala s raznim poteškoćama u njegovoj nabavci.

Međutim, njen pokušaj nije uspio, jer su raseljene osobe bile izložene izraelskom bombardovanju dok su se kretale ulicom Al-Rashid, u zapadnom dijelu grada Gaze. Jedan broj njih je ubijen i ranjen.

Majka i njena djeca preživjeli su bombardovanje, ali nisu uspjeli pobjeći od gladi koja im sada prijeti.

Bolno iskustvo

Majka je, stigavši sa svojom djecom u bolnicu Al-Shifa u gradu Gazi, ispričala bolno iskustvo, državši pored sebe malo dijete i noseći izgladnjelo novorođenče, ne prestajući plakati ni na trenutak zbog bespomoćnosti, tlačenja i boli koji joj stišće srce.

Ispričala je priču o putovanju koje je zamalo uništilo ono što je preostalo od njenog života, govoreći: “Došli smo iz kampa Jabalia u grad Gazu, da bismo odatle krenuli na jug kako bismo došli do mlijeka za svoju djecu. Prije dva sata izašli smo na zaprežnom vozilu, ali nas je počela gađati izraelska artiljerija. Dvije sedmice tražim mlijeko za djecu, a nemam novca da ga kupim. Jeli smo stočni ječam, djeca nisu kriva.”

Majka je izrazila bojazan za sudbinu svog malog sina zbog nedostatka mlijeka i rekla: “Bilo nam je veoma teško osigurati troškove prijevoza do grada Gaze, a već sedmicu moj sin ne pije mlijeko.”

“Osjećala sam da će mi sin umrijeti jer ne pije mlijeko. Pokušali smo izaći na jug Pojasa Gaze kada smo čuli da tamo ima mlijeka, ali smo bombardovani. Situacija je teška. Naš dom je daleko u kampu Jabalia. Ne znam kako ćemo se vratiti, šta ćemo sa svojim životima”, dodala je.

Izvor: Al Jazeera