Kina upozorava na globalne rizike zbog ispuštanja nuklearnih otpadnih voda Fukushime

Kina i druge zemlje preduzele su potpuno legitimne, razumne i neophodne” mjere za sigurnost hrane i javno zdravlje, rekli su iz Kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Japan je u augustu prošle godine počeo ispuštati pročišćenu radioaktivnu otpadnu vodu iz elektrane (Eugene Hoshiko / Reuters)

Japansko ispuštanje pročišćene vode iz oštećene nuklearne elektrane Fukushima Daiichi u okean predstavlja rizik, “ne samo za ljudsko zdravlje već i za globalno morsko okruženje i međunarodne interese”, objavila je Kina.

Glasnogovornica Kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning rekla je da su Kina i druge zemlje preduzele “potpuno legitimne, razumne i neophodne” mjere za sigurnost hrane i javno zdravlje nakon ispuštanja otpadnih voda iz nuklearne elektrane Fukushima Daiichi prošle godine, prenosi Anadolija.

Japan je u augustu prošle godine počeo ispuštati pročišćenu radioaktivnu otpadnu vodu iz elektrane, što je izazvalo reakciju Kine i opozicijskih stranaka u Južnoj Koreji i na Solomonskim otocima.

Zabrinutost zbog radioaktivne kontaminacije

Peking je obustavio sav uvoz morske hrane iz Japana na šest mjeseci nakon što je Tokio krenuo s planovima za ispuštanje vode, navodeći zabrinutost zbog radioaktivne kontaminacije.

Postrojenje ima više od milion tona prečišćene otpadne vode za ispuštanje u 30-godišnjem procesu.

Nuklearna elektrana u Fukushimi bila je prisiljena na zatvaranje nakon zemljotresa i cunamija 2011. godine kada se suočila s najvećom nuklearnom nesrećom od 1986. u Černobilu.

Izvor: Agencije