Katar osudio ‘dvostruke standarde’ u izlaganju pred Sudom u Hagu

Petog dana saslušanja o izraelskoj okupaciji palestinskih teritorija, Katar je poručio da se međunarodno pravo mora primjenjivati na sve zemlje.

Izrael provodi režim aparthejda kako bi održao dominaciju jevrejskih Izraelaca nad Palestincima, rekao je katarski diplomata [Peter Dejong/AP]

Tokom saslušanja o izraelskoj okupaciji palestinskih teritorija, Katar je poručio Međunarodnom sudu pravde (ICJ) da odbacuje “dvostruke standarde” kada se međunarodno pravo primjenjuje na neke, ali ne i na druge.

“Smatra se da neka djeca zaslužuju zaštitu, dok su druga ubijena u hiljadama”, rekao je visoki katarski diplomata Mutlaq al-Qahtani u petak u Hagu.

“Katar odbija takve dvostruke standarde. Međunarodno pravo mora se poštivati u svim okolnostima. Mora se primjenjivati na sve i mora postojati odgovornost”.

Al-Qahtani je dodao da Izrael provodi “režim aparthejda” kako bi održao “dominaciju jevrejskih Izraelaca nad Palestincima”.

‘Ulozi ne mogu biti veći’

Također je rekao da je okupacija “ilegalna” jer krši pravo palestinskog naroda na samoopredjeljenje.

Sud ima “jasan mandat i odgovornost da ispravi ovu neprihvatljivu situaciju. O vašem mišljenju ovisi vjerodostojnost međunarodnog pravnog poretka, a ulozi ne mogu biti veći“.

Katar, SAD i Egipat trenutno posreduju u pregovorima o prekidu vatre između Izraela i Hamasa kako bi se zaustavio rat koji uzima ogroman broj palestinskih civilnih žrtava u Pojasu Gaze.

Tokom prošle sedmice, ICJ je saslušao mišljenje više od 50 zemalja o pravnim implikacijama izraelske okupacije, u nastojanju da naknadno izda neobavezujuće mišljenje.

Od vijeća koje čini 15 sudija zatraženo je da preispita izraelsku “okupaciju, naseljavanje i aneksiju, … uključujući mjere usmjerene na promjenu demografskog sastava, karaktera i statusa svetog grada Jerusalema, te povezane diskriminirajuće zakone i mjere koje je uveo”.

Katar je ponovio slične izjave nekoliko zemalja koje su ranije kritikovale izraelsku politiku, ocijenjujući je kao kršenje međunarodnog prava, a neke su je ocijenile i kao aparthejd.

Predstavnici nekoliko drugih zemalja, uključujući Pakistan, Norvešku, Indoneziju i Ujedinjeno Kraljevstvo, govorili su na saslušanju u petak.

Dvodržavno rješenje ‘temelj za mir’

Pakistanski ministar prava i pravosuđa Ahmed Irfan Aslam rekao je da je Izrael pokušao učiniti nepovratnom okupaciju palestinskih teritorija, ali da je historija pokazala da je promjena moguća, misleći na povlačenje francuskih doseljenika iz Alžira 1962.

Dodao je da dvodržavno rješenje “mora biti temelj za mir”.

Predstavnik Norveške rekao je da razvoj događaja na terenu “daje razloga za pitanje pretvara li se okupacija u de facto aneksiju”, što je zabranjeno međunarodnim pravom.

Indonezijska ministrica vanjskih poslova Retno Marsudi, koja je rekla da je napustila sastanak Grupe G20 u Brazilu kako bi se lično obratila ICJ-u, izjavila je: “Stojim pred vama kako bih branila pravdu od očitog kršenja međunarodnog humanitarnog prava koje je počinio Izrael“.

Britanski predstavnik bio je jedina osoba koja je odstupila od onoga što su druge zemlje rekle u petak, te se približio stavu SAD-a, koji je pozvao sud da odbije izdavanje savjetodavnog mišljenja.

On je rekao da, iako je izraelska okupacija nezakonita, to pitanje je “bilateralni spor”.

Izvor: Al Jazeera i agencije