Izvještaj: Ben-Gvirovo oružje stiglo je i do Palestinaca i njime su izveli operacije

U izvještaju kojeg je objavio izraelski list Israel Hayom navedeno je da je dio oružja podijeljenog Izraelcima korišten u oružanim akcijama koje su se odvijale u posljednje vrijeme na oba fronta.  

Ben-Gvir (u sredini) nadgleda distribuciju oružja dobrovoljcima u Ashkelonu nakon operacije Potop al-Aksa (AFP)

Izraelske sigurnosne službe izrazile su strah od potencijalne sigurnosne prijetnje kao rezultat kampanje koju je pokrenuo ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir s ciljem da naoruža Izraelce, posebno doseljenike. Također, mogu se čuti i tvrdnje da je dio distribuiranog oružja dospio u ruke palestinskih boraca otpora na Zapadnoj obali i unutar Zelene linije, te kako tim oružjem izvode oružane akcije.

Izraelski list Israel Hayom navodi da su velike količine oružja podijeljenog Izraelcima i doseljenicima u sklopu kampanje naoružavanja Jevreja i izdavanja dozvola za oružje prodate palestinskim aktivistima sa Zapadne obale, kao i određenim stranama unutar Zelene linije. Također se navodi da je jedan dio tog oružja korišten u oružanim akcijama koje su se odvijale u posljednje vrijeme na oba fronta.

Prema pisanju lista, nedavni napadi u Izraelu i na Zapadnoj obali, u kojima su učestvovali Arapi sa plavim izraelskim ličnim kartama, izazivaju veliku zabrinutost među visokim policijskim službenicima, uglavnom zbog toga što je veliki dio oružja koje su napadači koristili pripadao Izraelcima.

Viši policijski službenici nedavno su skrenuli pažnju na zabrinjavajuću pojavu, a to je da mnogi Izraelci ne vode računa da oružje koje imaju drže u skladu s predviđenim procedurama, zbog čega ono završava u rukama kriminalaca i organiziranih kriminalnih grupa. Također, neki od njih, zbog pohlepe za novcem, prodaju oružje naoružanim palestinskim organizacijama.

Krađa i zanemarivanje

Shmuel Sharvit, šef Odjela za koordinaciju operacija u obavještajnoj službi izraelske policije, upozorio je da “ilegalno oružje među kriminalcima može doći do terorističkih ćelija (palestinskih frakcija otpora)”, kako je rekao.

Nakon operacije Potop Al-Aksa 7. oktobra 2023. godine, izraelska policija je pooštrila kontrolu nad svim što se tiče kontrole naoružanja u arapskoj zajednici unutar Zelene linije, zbog straha da bi se izraelsko oružje moglo prodavati pripadnicima palestinskih frakcija na Zapadnoj obali.

Izraelska policija je provodila inspekcijske nadzore, prikupljala obavještajne podatke i vršila hapšenja unutar Zelene linije, u nastojanju da pronađe oružje ukradeno iz borbenih zona izraelske vojske na jugu i sjeveru i od vojnika. Veliki dio tog oružja je ukraden od Izraelaca koji su nemarno čuvali svoje lično oružje, navodi izraelski list.

Prepuno tržište

“Tržište je puno oružja”, kaže Sharvit. “Mi se fokusiramo na to pitanje, a policijske aktivnosti ne prestaju. Većinu ilegalnog oružja zaplijenili su kriminalni elementi, ali počinjemo viđati naznake da ono odlazi i naoružanim palestinskim elementima”, kazao je.

Prema izvorima u izraelskoj policiji, od početka rata u Gazi zaplijenjeno je ukupno 1.044 komada različitih vrsta oružja, uključujući 822 komada u arapskim gradovima unutar Zelene linije, u priobalnom području, u regiji Wadi Ara i oblasti Umm al-Fahm, gdje je nedavno bilo izvještaja o zapljeni velikih količina oružja.

U Sjevernom okrugu i Gornjoj Galileji provode se brojna hapšenja Arapa koji imaju izraelsko državljanstvo zbog sumnje da su učestvovali u ”neprijateljskim” aktivnostima i poslovima s oružjem. Jrdanska granica posljednjih je mjeseci postala također ”užarena” zbog pokušaja krijumčarenja oružja, municije i droge.

Trenutno se velike akcije traganja za oružjem i municijom provode i na Zapadnoj obali.

Izvor: Al Jazeera i agencije