Evropska unija usvojila 13. paket sankcija protiv Rusije

Osobe i pravni subjekti koji su se našli na novom popisu uglavnom dolaze iz vojnog i odbrambenog sektora.

Borell: 'EU ostaje ujedinjena u svojoj odlučnosti da uništi ruski ratni stroj i pomogne Ukrajini da pobijedi u svojoj legitimnoj borbi za samoodbranu' (Oliver Matthys/EPA-EFE)

Uoči druge godišnjice ruskog napada na Ukrajinu Vijeće Evropske unije u petak je usvojilo 13. paket sankcija protiv Moskve, kojim je na popis sankcioniranih dodano još 106 pojedinaca i 88 kompanija.

“Došli smo do dvije tužne godine otkako je Vladimir Putin pokrenuo punu invaziju na Ukrajinu. Evropska unija nastavlja pritisak na Rusiju i danas dodatno pooštravamo restriktivne mjere protiv ruskog vojnog i odbrambenog sektora, ciljajući dalje subjekte u trećim zemljama koji isporučuju opremu kao i one koji su odgovorni za nezakonitu deportaciju i vojnu obuku ukrajinske djece”, izjavio je visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell, prenosi Hina.

Istaknuo je kako Evropska unija ostaje ujedinjena u svojoj odlučnosti da “uništi ruski ratni stroj i pomogne Ukrajini da pobijedi u svojoj legitimnoj borbi za samoodbranu i obnovi svoju neovisnost, teritorijalni integritet i suverenitet.”

EU je dosad uveo 13 paketa sankcija protiv Rusije

U 13. paketu na popis sankcioniranih dodano je još 106 pojedinaca i 88 pravnih osoba odgovornih za radnje koje podrivaju ili ugrožavaju teritorijalnu cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine.

Osobe i pravni subjekti koji su se našli na novom popisu uglavnom dolaze iz vojnog i obrambenog sektora, uključujući i one u Sjevernoj Koreji koji su uključeni u naoružavanje Rusije, kao i članovi pravosudnih tijela, lokalni političari i ljudi odgovorni za deportaciju i vojnu obuku ukrajinske djece.

Paket uključuje i dodatnih 27 novih pravnih subjekata koji izravno podupiru ruski vojni i industrijski kompleks u njegovom ratu protiv Ukrajine. Bit će podvrgnuti strožijim izvoznim ograničenjima u vezi s robom i tehnologijama s dvojnom namjenom, kao i robom i tehnologijom koja bi mogla pridonijeti tehnološkom poboljšanju odbrambenog i sigurnosnog sektora Rusije.

Na popisu su četiri kompanije iz Kine i po jedna i Kazahstana, Indije, Srbije, Tajlanda, Šri Lanke i Turske, koje indirektno podržavaju ruski vojni i industrijski kompleks opskrbom elektroničkim komponentama. Ostalo su ruske kompanije uključene u razvoj, proizvodnju i opskrbu elektroničke komponente za ruski vojni i industrijski kompleks.

EU je dosad uveo 13 paketa sankcija protiv Rusije, kojima je ukupno obuhvaćeno više od 2.000 pojedinaca i pravnih subjekata.

Njima je zamrznuta imovina, a građanima i kompanijama iz EU-a zabranjeno je stavljati im sredstva na raspolaganje. Fizičke osobe dodatno podliježu zabrani putovanja, što uključuje ulazak ili tranzit kroz područja Evropske unije.

Izvor: Agencije