Duda: Zelenski može tražiti sve, ali mu mi sve ne možemo dati

Povodom najnovijih optužbi Zelenskog da Poljaci nisu solidarni kada njihovi poljoprivrednici i prevoznici blokiraju granice, Duda je kazao da to nije poljski, već evropski problem.

Duda: Ukrajinci su u teškoj situaciji (Monicah Mwangi / Reuters)

Predsjednik Poljske Andrzej Duda rekao je da predsjednik Ukrajine može tražiti sve, ali mu Poljska sve ne može dati i da Poljska vlada nema mnogo šta rješavati u vezi s blokadom granice s Ukrajinom i pregovarati s poljskim poljoprivrednicima kada je nekontrolisani uvoz ukrajinskog žita – evropski problem.

“Ne može se govoriti o nezahvalnosti Ukrajinaca. Oni su u teškoj situaciji. Volodimir Zelenski može tražiti sve, ali mu mi sve ne možemo dati. U stanju sam da im oprostim te riječi jer su oni pod ogromnim pritiskom, svakog dana tamo ginu ljudi”, kazao je Duda poljskoj privatnoj televiziji Polsat, prenosi agencija Beta.

Povodom najnovijih optužbi Zelenskog da Poljaci nisu solidarni kada njihovi poljoprivrednici i prevoznici blokiraju granice i kasnijeg apela Zelenskog poljskom premijeru Donaldu Tusku da se sretnu u petak zajedno s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen kako bi se uklonile blokade, Duda je kazao da to nije poljski, već evropski problem.

“Šta mi imamo pregovarati s poljoprivrednicima da prestanu protestovati? Mislim da su u pravu. Duboko osjećam da sam podržao Ukrajinu. Rekao sam premijeru Tusku da je on bio među najvišim zvaničnicima u Briselu, poznaje evropske činovnike. Neka ih uvjeri da je to njihov problem”, kazao je Duda.

Predsjednik je podsjetio da na Poljsku padaju ruske rakete jer su pogranična zemlja, ali Poljaci pomažu Ukrajini, poslali su joj avione i oružje i stavili na raspolaganje aerodrom u Žešovu i puteve i željeznice da u Ukrajinu stigne pomoć, ali se zbog problema s nekontrolisanim uvozom ukrajinskih žitarica i poljoprivrednih proizvoda, što je dozvolila Evropska unija, u Poljskoj razmatralo i zatvaranje granice da bi se zaštitili njeni poljoprivrednici.

Zajednička evropska odbrana

“Raspravljalo se i tome da se potpuno zatvori granica, ali da istovremeno bude garantovan prolaz vojne i humanitarne pomoći. Prema onome što mi je rekao premijer, ta pomoć ni na koji način nije ugrožena”, rekao je Duda.

Poljski predsjednik i dalje vjeruje da će Ukrajina biti u stanju vratiti sve svoje teritorije koje je okupirala pa anketirala Rusija, između ostalog i Krim.

“Sada je najvažnije da Ukrajina sve vrijeme bude za pregovaračkim stolom. Posebno ako bi počeli mirovni pregovori”, kazao je Duda.

Andrzej Duda je u intervjuu televiziji Polsat podržao zajedničku evropsku odbranu u smislu da armije zemalja članica tješnje sarađuju, ali je naglasio da to treba ostati u okviru NATO-a.

Na pitanje treba li Poljska tražiti da je SAD uvrsti u program Nuclear Sharing, u kojem su američke nuklearne rakete raspoređene u nekoliko savezničkih zemalja, poljski predsjednik odgovorio je da bi to svakako ojačalo sigurnost Poljske.

“Ali, ta odluka je na saveznicima”, kazao je Duda.

Izvor: Agencije