Danska i Ukrajina potpisale historijski sporazum, isporuka lovaca F-16 prije ljeta

Ukupna pomoć Danske Ukrajini od početka ruske invazije prije dvije godine popela se na 4,84 milijarde američkih dolara.

Frederiksen i Zelenski su na Marsovom polju Ličakovskog groblja odali počast poginulim vojnicima Ukrajine (Mads Claus Rasmussen/EPA-EFE)

Danska premijerka Mette Frederiksen sastala se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u zapadnom ukrajinskom gradu Lavovu u petak, dan uoči druge godišnjice ruske invazije, prenosi Hina.

Zelenski i premijerka Danske potpisali su u Lavovu Sporazum o saradnji u oblasti sigurnosti. Prethodno su na Marsovom polju Ličakovskog groblja odali počast poginulim braniocima Ukrajine.

“Nikada nećemo zaboraviti heroje koji su branili našu neozavisnost, slobodu i budućnost”, napisao je Zelenski na X-u.

Danska, članica NATO-a i EU-a, daje snažnu podršku Ukrajini i jedna je od zemalja koja osigurava najveću vojnu podršku Kijevu, gledano u odnosu na veličinu njene ekonomije.

Danska je u četvrtak najavila vojni paket pomoći u vrijednosti 247,4 miliona američkih dolara i pozvala saveznike da povećaju pomoć Ukrajini kako bi dobila rat protiv Rusije.

Ukupna pomoć Danske Ukrajini od početka ruske invazije prije dvije godine popela se na 33,3 milijardi danskih kruna odnosno 4,84 milijardi američkih dolara.

Danska je također s drugim saveznicima uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo i Njemačku potpisala 10-godišnji sigurnosni ugovor s Ukrajinom.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski ukazao je na potrebu jačanja antiruskih sankcija i poručio da svako ko pomaže Rusiji da zaobiđe sankcije treba da odgovara.

„U budućnosti moramo suštinski ojačati sankcije Rusiji i eliminisati sve ruske trikove u vezi sa tim. Svaka šema za zaobilaženje sankcija je bukvalno ulaganje u teror. Dakle, svako ko pomaže Rusiji da zaobiđe sankcije mora da odgovara za to“, rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerkom Danske Mette Frederiksen u Lavovu, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim riječima, još jedan fundamentalni zadatak ove godine je „konfiskacija ruske imovine koja je već zamrznuta, posebno u evropskim jurisdikcijama“, prenosi Tanjug.

„Putin mnogo više cijeni novac od ljudskog života i zato će kroz gubitak novca i imovine osjetiti pravu cijenu svoje agresije“, smatra Zelenski.

Ključna uloga Danske u odbrani Ukrajine

On je ocijenio da je upravo Danska odigrala ključnu ulogu u odobravanju odluke da se Ukrajini isporuče borbeni avioni F-16 i izrazio zahvalnost za svaku manifestaciju „danske podrške našoj zemlji, našem narodu i međunarodnom pravu”.

Danska premijerka je izjavila da će borbeni avioni F-16, koje će osigurati Danska biti isporučeni do ljeta ove godine.

„Svi smo veoma sretni što će Danska osigurati ove avione u saradnji sa Nizozemskom, Belgijom i SAD-om. Ovo je veoma moćno oružje. Nadam se da ćemo F-16 moći da vidimo u zračnom prostoru Ukrajine u bliskoj budućnosti, prije ljeta“, rekla je Frederiksen.

Ona je kašnjenje u transferu borbenih aviona u Ukrajinu objasnila isključivo tehničkim pitanjima koja zahtijevaju vrijeme da se riješe.

„Jedini razlog zašto kasnimo sa prebacivanjem F-16 u Ukrajinu je tehničke prirode, zato što je potrebna ozbiljna infrastruktura za održavanje ovih lovaca, a obuka za F-16 je mnogo duža nego za bilo koji drugi sistem naoružanja“, rekla je Frederiksen.

Izvor: Agencije