Britanski stručnjak: Jedna strateška greška je dovoljna da izazove katastrofu u regiji

Eskalacija koja bi mogla izazvati sveobuhvatni regionalni rat ovisi o reakcijama Izraela i SAD-a, kaže britanski profesor političkih nauka Toby Matthiesen.

Izraelski rat u Gazi prijeti rasplamsavanjem rata u regiji (Reuters)

Britanski profesor političkih nauka Toby Matthiesen upozorio je da se Sjedinjene Američke Države i njihovi evropski saveznici suočavaju s ozbiljnim izazovima na Bliskom Istoku zbog rata u Gazi, koji prijeti utjecaju i interesima Zapada u toj regiji.

Matthiesen je u intervjuu za francuski magazin L'Express dodao da je rat počeo između Hamasa i Izraela, ali se ubrzo proširio i na Hezbollah u Libanu, oružane formacije u Iraku i Siriji te Huse u Jemenu koji sprečavaju prolazak brodova prema Izraelu kroz Crveno more, izvodeći nekoliko oružanih napada na njih (brodove), dok su Sjedinjene Američke Države i Britanija na te napade odgovarale bombardovanjem ciljeva u Jemenu.

Uprkos postojanju ideoloških razlika između većine tih organizacija i Hamasa, cilj im je isti, a to je suprotstavljanje izraelskim napadima na Pojas Gaze, dok Iran nastoji politički iskoristiti tu priliku, predstavljajući sebe kao utjecajnu silu u regiji, rekao je britanski stručnjak.

Pitanje ujedinjenja

Matthiesen je objasnio da je oslobađanje Palestine zajednički cilj arapskog javnog mnijenja, uz sve međusobne različitosti, dok su Husi stekli veliku popularnost u arapskom svijetu zbog napada na brodove koji se kreću ka Izraelu te ulaska u sukob s velikim silama zbog rata u Gazi. Njihovi lideri potvrdili su da ti napadi neće prestati sve dok traje izraelski rat na opkoljeni Pojas Gaze.

Ono što situaciju čini opasnijom po Zapad, prema mišljenju Matthiesena, jeste to što ovdje nije riječ o regularnim vojskama koje se mogu opsjedati i na koje se može utjecati, već o oružanim formacijama sastavljenim od pojedinaca koji su se spremni žrtvovati za palestinsko pitanje.

Totalni rat

Naglasio je da eskalacija koja bi mogla izazvati sveobuhvatni regionalni rat ovisi o reakcijama Izraela i Sjedinjenih Američkih Država, jer je dovoljna jedna strateška greška koja bi izazvala katastrofu.

Nastavio je da je dosadašnja strategija Washingtona i Londona bila ograničena na izvođenje zračnih napada na ciljeve Husa, ali i da je ta politika rizična nakon prijetnje Irana nasilnim odgovorom u slučaju da njegove snage budu napadnute.

Naveo je da je okončanje sukoba diplomatskim putem jedini način koji će prekinuti ciklus nasilja, poboljšati stabilnost, a možda i oživjeti kredibilitet Sjedinjenih Američkih Država na Bliskom Istoku koji je SAD urušio, pružajući bezrezervnu podršku Izraelu i prikrivajući sve njegove zločine u Pojasu Gaze.

Izvor: Agencije