Armenija izlazi iz regionalnog vojnog saveza predvođenog Rusijom

Armenija tvrdi da Organizacija ugovora o kolektivnoj sigurnosti, koja okuplja šest postsovjetskih država, nije uspjela ispuniti svoje ciljeve.

Stav Armenije je da ciljevi nisu ispunjeni, a posebno 2021. i 2022. godine, rekao je premijer Nikol Pashinyan (Stephanie Lecoco/EPA-EFE)

Armenija je suspendovala svoje članstvo u regionalnom vojnom savezu predvođenom Rusijom, javlja Anadolija.

“Danas smo, praktički, zamrznuli naše učešće u ovom sporazumu, u ovoj organizaciji, a šta će biti dalje, to ćemo morati vidjeti”, rekao je armenski premijer Nikol Pašinjan u intervjuu za francusku televiziju France24.

Pašinjan je rekao da Organizacija ugovora o kolektivnoj sigurnosti, koja okuplja šest postsovjetskih država, nije uspjela ispuniti svoje ciljeve.

“Kada je o Armeniji riječ, ciljevi nisu ispunjeni, a posebno 2021. i 2022. godine. Nismo mogli dozvoliti da prođe neopaženo”, rekao je.

Oglasio se Kremlj

Armenija nije preduzela nikakve zvanične korake vezane za obustavu učešća u Organizaciji za kolektivnu sigurnost, a Moskva namjerava pokrenuti dijalog s Erevanom kako bi saznala kakvi su razlozi za takvu odluku, izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Tanjug.

Oglasio se i šef Komiteta Ruske dume Leonid Kalašnjikov koji je izjavio da je Armenija tu odluku donijela kako bi “ublažila nervozu pojedinih političara“ i poradila na svojoj sigurnosti. Ostale bivše sovjetske članice alijanse su Bjelorusija, Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan.

Armensko nezadovoljstvo tom alijansom eskaliralo je nakon sukoba u Karabahu. Armenska vojska okupirala je 1991. godine region Nagorno-Karabaha, teritoriju međunarodno priznatu kao dio Azerbejdžana.

Azerbejdžan je oslobodio većinu regiona Karabaha tokom rata u jesen 2020. godine, koji je okončan mirovnim sporazumom uz posredovanje Rusije, otvarajući vrata normalizaciji.

U septembru prošle godine Azerbejdžan je pokrenuo “antiterorističku operaciju” u Karabahu kako bi uspostavio “ustavni poredak”, nakon čega su se preostale separatističke snage u regionu predale.

Izvor: Agencije