Zelenski umanjio značaj gubitka Avdijivke

Ukrajinski predsjednik umanjio značaj gubitka istočnog grada Avdijivke i pozvao na bržu podršku saveznika dok se rat protiv Rusije približava drugoj godišnjici.

Ukrajinski predsjednik ukazao na ranije uspjehe, posebno u sjeveroistočnoj regiji Harkova (Ured ukrajinskog predsjednika/EPA-EFE)

Ruske snage preuzele su kontrolu nad Avdijivkom prošle sedmice, što je njihov najveći dobitak na bojnom polju otkako su zauzele Bahmut u maju prošle godine. Čelnik Kremlja Vladimir Putin kaže da će Rusija nastaviti sa svojim napredovanjima kroz istočnu Ukrajinu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je, u odlomcima iz intervjua za Fox News, koji će biti emitovan u četvrtak, priznao da je prošla godina bila “komplicirana” za Ukrajinu, posebno kada se bližila kraju, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Zelenski je ukazao na ranije uspjehe, posebno u sjeveroistočnoj regiji Harkova.

“Tokom te dvije godine povratili smo dio Harkovske regije. Sada smo u toj regiji i deblokirali smo Crno more. Opstali su žitni koridori i uništili smo dosta brodova ruske flote”, rekao je Zelenski.

Izrazio nezadovoljstvo usporavanjem zapadne pomoći

“To je ono što smo uradili tokom dvije godine. A šta su oni (Rusi) mogli da urade? Samo su osvojili to jedno mjesto. Ali zbog čega?”, naveo je.

Avdijivka se nalazi 15 kilometara sjeverozapadno od najvećeg grada u oblasti Donjeck.

Ruski analitičari kažu da će osvajanje Avdijivke zaštititi Donjeck od ukrajinskog granatiranja, dok Moskva razmatra kako da nastavi svoj napor da zauzme sve oblasti u regijama Donjecka i Luganska.

Zelenski je u intervjuu izrazio nezadovoljstvo usporavanjem zapadne pomoći za ukrajinske ratne napore, ne izdvajajući Sjedinjene Američke Države.

Zahtjev predsjednika Joea Bidena za produženje velikog paketa pomoći odgođen je prepirkama u Američkom kongresu.

“Moramo biti brži. To znači izgubiti svu birokratiju. U suprotnom nećemo imati nikakve šanse”, kazao je.

Predsjednik je priznao da nalaženje alternative američkoj podršci neće biti lako.

“Naravno, naći ćemo. Nećemo ostati na istom mjestu. Moramo preživjeti. Moramo pronaći neke paralelne korake”, poručio je.

Izvor: Agencije