Washington Post: Samit G20 pokazao izoliranost SAD-a na međunarodnoj sceni

Antony Blinken je na sastanku iznio stav Washingtona koji ne podržava momentalni prekid vatre jer bi to, prema njegovim riječima omogućilo Hamasu da ponovo napadne Izrael.

Američki državni sekretar Antony Blinken tokom sastanka ministara vanjskih poslova G20 u Rio de Janeiru, Brazil, 21. februara 2024. (REUTERS/Ricardo Morae)

Protivljenje Sjedinjenih Američkih Država prekidu vatre u Pojasu Gaze naišlo je na kritike tokom dvodnevnog samita ministara vanjskih poslova zemalja G20, što je najnoviji znak izolacije Washingtona po tom pitanju, piše Washington Post.

Brazilski ministar vanjskih poslova Mauro Vieira, domaćin ovogodišnjeg samita, započeo je sastanak osuđujuću “paralizu” Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, gdje su Sjedinjene Američke Države prethodno uložile veto na treću rezoluciju o momentalnom prekidu vatre u Gazi, prenosi Tanjug.

“Ovo stanje neaktivnosti rezultira gubitkom nevinih života”, rekao je Vieira.

Sastanak je bio zatvoren za javnost, međutim američki list navodi da je mala grupa novinara slušala sjednicu jer su na slušalicama i dalje mogli da se čuju komentari zvaničnika, bez znanja brazilskih domaćina.

Australija, bliski saveznik Sjedinjenih Američkih Država, podržala je trenutni prekid vatre u Gazi i upozorila na “dalju devastaciju” koja bi mogla da bude rezultat izraelske najavljene vojne kampanje u južnom gradu Rafahu, gdje je pobjeglo više od milion raseljenih Palestinaca.

“Ponovo poručujemo Izraelu. Ne idite ovim putem. To bi bilo neopravdano”, rekla je predstavnica Australije Katy Gallagher.

‘Oštar kontrast’

Južna Afrika, koja je optužila Izrael da je izvršio genocid u Gazi, poručila je da su svjetski lideri dopustili da Izrael prođe nekažnjeno.

“Iznevjerili smo narod Palestine”, rekao je južnoafrički šef dioplomatije Naledi Pandor.

Komentare koje su pojedini novinari slučajno mogli da čuju ukazali su na “oštar kontrast” u odnosu na skup G20 u Indiji prošle godine, gdje je američki državni sekretar Antony Blinken pokušao da ujedini svjetske sile u osudi ruske invazije na Ukrajinu, piše Washington Post.

U to vrijeme, Blinken je naišao na prijemčiviju publiku kada se pozvao na Povelju Ujedinjenih naroda i principe suvereniteta kako bi kritizirao akcije Rusije.

Međutim, list piše da su se u Brazilu diplomate pozvale na iste principe kako bi kritizirale rat u Gazi, dok su Sjedinjene Američke Države stale u odbranu Izraela.

“Da smo, na primjer, bili ujedinjeni oko principa navedenih u Povelji UN-a, tragedija u Palestini ne bi trajala više od tri mjeseca”, rekao je južnoafrički ministar.

List piše da je jedino Argentina djelimično bila na strani SAD-a, pošto je zvaničnik iz te zemlje osudio “terorističke akcije Hamasa” i pozvao na “bezuvjetno oslobađanje talaca”.

Blinken je na sastanku iznio stav Washingtona koji ne podržava momentalni prekid vatre jer bi to, prema njegovim riječima omogućilo Hamasu da ponovo napadne Izrael.

U izraelskoj ofanzivi na Pojas Gaze, od 7. oktobra, ubijeno je više od 29.000 Palestinaca, dok ih je nešto manje od 70.000 povrijeđeno.

Izvor: Agencije