Sud u New Yorku će zaplijeniti imovinu Donaldu Trumpu ako ne plati novčanu kaznu

Sud u New Yorku donio je presudu da je Donald Trump lagao o svom bogatstvu dok je gradio imperiju nekretnina koja ga je dovela do slave i na kraju do Bijele kuće.

Trump je prošle godine tvrdio da ima gotovo 400 miliona dolara novca u rezervi za potrebe plaćanja njegovih sudskih kazni (REUTERS/Sam Wolfe/File Photo)

Državna tužiteljica iz New Yorka Letitia James saopštila je da će zaplijeniti imovinu bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa ako ne bude mogao da plati kaznu od 454 miliona dolara (419 miliona eura) po presudi zbog prevare.

Ona je rekla američkoj televiziji ABC da “ako on nema sredstava da plati kaznu tražit ćemo mehanizme za izvršenje presude i tražit ćemo od sudije da zaplijeni njegovu imovinu”, prenosi Beta.

Sud u New Yorku je 16. februara donio presudu da je Donald Trump godinama lagao o svom bogatstvu dok je gradio imperiju nekretnina koja ga je dovela do slave i na kraju do Bijele kuće. Trump oštro negira te navode i najavio je da će se žaliti na tu presudu.

James nije precizirala za ABC koju Trumpovu imovinu bi država mogla da zaplijeni, iako je napomenula da se njen ured nalazi preko puta poslovne zgrade u vlasništvu Trumpa na Donjem Manhattanu koja je bila predmet nekih od optužbi za prevaru u njenoj tužbi.

Novac za kaznu

Trump može izbjeći zaplijenu imovine ako bude imao dovoljno novca da plati cijeli iznos novčane kazne plus kamatu.

Trump je prošle godine tvrdio da ima gotovo 400 miliona dolara novca u rezervi za potrebe plaćanja njegovih sudskih kazni. Ostatak njegove neto vrijednosti, za koju kaže da je nekoliko milijardi dolara, vezan je za golf terene, nekretnine i drugu imovinu.

Koliko tačno novca Trump ima nije jasno jer većina informacija o njegovim finansijama dolazi od samog Trumpa za koje se kaže da su nepouzdani.

Izvor: Agencije