Njemačka poklanja Češkoj 15 tenkova Leopard

Češka vlada je odlučila na neodređeno produžiti zabranu izdavanja viza državljanima Rusije i Bjelorusije, koja je važila do 31. marta.

Ukupno bi Češka sa 15 tenkova poklonjenih prošle godine osigurala za svoju armiju 42 tenka Leopard (EPA-EFE/VLADIMIR PRYCEK)

Njemačka je ponudila Češkoj na poklon još 15 tenkova Leopard 2A4 kao zahvalnost za vojnu pomoć Češke Ukrajini, kao i povoljnu kupovinu još 15 tenkova, kazao je češki premijer Petr Fiala.

Ukupno bi Češka sa 15 tenkova poklonjenih prošle godine osigurala za svoju armiju 42 tenka Leopard uz ostale kompenzacije koje je dobila od saveznika u vrijednosti od 760 miliona eura za 62 tenka, 131 borbeno pješadijsko vozilo, šest helikoptera i 16 sistema protuzračne odbrane, prenosi Beta.

To je uglavnom staro rashodovano postsovjetsko oružje koje je vlada u Pragu od početka rata poslala Ukrajini.

“Češka je odobrila licence za komercijalni izvoz oružja vojne opreme i municije u Ukrajinu u vrijednosti od 5,2 milijarde eura”, kazao je na konferenciji za novinare poslije sjednice vlade češki premijer.

Zabrana za vize

U Češkoj je trenutno 384.000 ratnih izbjeglica iz Ukrajine, a od početka rata Češka je odobrila 590.000 privremenih azila. Tri četvrtine izbjeglica, od onih koji su u stanju da rade, našle su zaposlenje, a doprinosi i porezi koje plaćaju državi veći su nego humanitarna pomoć koju ukrajinskim izbjeglicama daje češka država.

Češka vlada je u srijedu odlučila na neodređeno produžiti zabranu izdavanja viza državljanima Rusije i Bjelorusije, koja je važila do 31. marta.

“Moramo, međutim, stvoriti uvjete za predstavnike opozicije ili studente iz Rusije i Bjelorusije koji ne žele imati veze s režimom u svojim zemljama, da mogu studirati i raditi u Češkoj. U zabrani postoji niz izuzetaka”, kazao je češki premijer.

Ova zabrana ne važi za Ruse i Bjeloruse koji već imaju odobreni boravak u Češkoj ni za članove njihovih porodica.

Izvor: Agencije