Navaljnijeva majka kaže da ruske vlasti traže tajni ukop njenog sina

Ljudmila Navaljni je rekla da su joj pokazali tijelo Alekseja i potvrdu o smrti u kojoj stoji da je Navaljni umro prirodnom smrću.

Ljudmila Navaljni traži od ruskih vlasti tijelo svoga sina (Navalny Team/EPA-EFE)

Majka Alekseja Navaljnog Ljudmila u četvrtak je optužila ruske istražitelje da planiraju “tajni” sprovod njezinog sina i rekla da na to neće pristati.

“Oni žele da se to učini tajno, bez ispraćaja. Žele me dovesti do ruba groblja, do svježeg groba i reći: ovdje leži vaš sin. Ja na to ne pristajem”, rekla je u videozapisu emitiranom na YouTubeu, prenosi Hina.

Ruski istražitelji nisu reagirali na tvrdnje majke Alekseja Navaljnog.

Navaljni (47), najpoznatiji ruski opozicioni političar, iznenada je preminuo prošle sedmice u arktičkoj kaznenoj koloniji. Njegov tim i porodica tvrde da ga je ubio Kremlj, što ruske vlasti oštro odbacuju.

‘Ucjene oko sprovoda’

Ljudmila Navaljni je rekla da su joj pokazali tijelo Alekseja i potvrdu o smrti u kojoj stoji da je Navaljni umro prirodnom smrću.

“Istražitelji tvrde da znaju uzrok smrti, imaju spremnu svu medicinsku i pravnu dokumentaciju koju sam ja vidjela i potpisala sam medicinsku potvrdu o smrti”, rekla je odjevena u crno i mirnim glasom.

“Prema zakonu, trebali su mi odmah predati Aleksejevo tijelo, ali to dosad nisu učinili. Umjesto toga me ucjenjuju, postavljaju mi uvjete gdje, kada i kako Aleksej treba biti pokopan. To je protuzakonito”, dodala je Ljudmila Navaljni.

Također je rekla da snima video “jer su mi počeli prijetiti. Gledajući me u oči, govore da će, ako ne pristanem na tajni sprovod, učiniti nešto s tijelom mog sina”.

Tvrdi da joj je jedan od istražitelja rekao: “Vrijeme nije na vašoj strani, leševi se raspadaju”.

“Ne želim posebne uvjete. Samo želim da sve bude učinjeno prema zakonu. Zahtijevam da mi se odmah vrati tijelo moga sina”, istaknula je Ljudmila Navaljni.

Izvor: Agencije