Mark Rutte vodeći kandidat za narednog generalnog sekretara NATO-a

Rutte, koji je vodio kampanju za tu dužnost od novembra, jedini je kojeg su predložile vlade 31 članice Saveza.

Prema pravilima NATO-a, o odabiru generalnog sekretara mora se odlučiti "konsenzusom", što znači da Rutte još mora dobiti podršku svih preostalih zemalja (Reuters)

Nizozemski premijer Mark Rutte osigurao je podršku dvije trećine zemalja NATO-a da vodi vojni savez kasnije ove godine, rekla su dvojica viših dužnosnika za Politico.

“Nakon vrlo intenzivnih rasprava među saveznicima, sada smo došli do tačke kada je više od 20 članica NATO-a spremno podržati premijera Ruttea kao sljedećeg generalnog sekretara”, rekao je zvaničnik NATO-a koji nije imenovan kako bi razgovarao o osjetljivim internim raspravama, prenosi Hina.

Rutte, koji je vodio kampanju za tu dužnost od novembra, jedini je kojeg su predložile vlade 31 članice Saveza, rekli su zvaničnici.

Prema pravilima NATO-a, o odabiru generalnog sekretara mora se odlučiti “konsenzusom”, što znači da Rutte još mora dobiti podršku svih preostalih zemalja.

Deset zemalja suzdržano

Zvaničnik je rekao da rasprave “nisu konačne”, ali da “postoji sve veći zamah iza njegove kandidature”.

Raste pritisak na članice NATO-a da odobre Ruttea prije samita čelnika u Washingtonu u julu. On bi zamijenio Jensa Stoltenberga, koji je na čelu NATO-a od 2014.

Američka ambasadorica pri NATO-u Julianne Smith rekla je prošle sedmice da bi saveznici trebali težiti “završetku procesa odabira vjerojatno u prvom tromjesečju ove kalendarske godine”.

Još jedan visoki zvaničnik NATO-a potvrdio je broj zemalja koje još trebaju podržati Ruttea, rekavši da je oko deset zemalja još suzdržano.

Mađarske nesuglasice s Rutteom

“Nastavit ćemo slušati njihova pitanja i zabrinutosti”, rekao je prvi zvaničnik. “Potičemo nizozemsku misiju pri NATO-u da odgovori na ta pitanja”, dodao je.

Zemlje su suzdržane u pogledu podrške iz raznih razloga.

Turska je zahtijevala da Rutte ne favorizira zemlje EU-a u Savezu, navodi Bloomberg.

Mađarska ima dugogodišnje nesuglasice s Rutteom zbog njegovih oštrih kritika demokratskog nazadovanja zemlje.

Nejasno podržavaju li baltičke zemlje Ruttea

Ostaje nejasno podržavaju li baltičke zemlje Ruttea, s obzirom na njihovo insistiranje na većoj političkoj podršci ukrajinskom putu ka pridruživanju NATO-u.

Estonska premijerka Kaja Kallas izrazila je interes za čelnu funkciju u NATO-u tokom događaja koji je u novembru organizirao Politico.

Ali zvaničnici NATO-a kažu da ona nije u kombinaciji budući da nije objavila svoju kandidaturu.

Isto vrijedi i za latvijskog ministra vanjskih poslova Krišjanisa Kariņša, koji je prošle godine obavio malu medijsku turneju kako bi ispitao stanje.

Izvor: Agencije