Kanadski bijeli rasist koji je ubio muslimansku porodicu dobio doživotni zatvor

Sutkinja u slučaju je rekla da je napad Nathaniela Veltmana predstavljao čin ‘terorizma’.

Muškarac drži transparent nakon sahrane porodice Afzaal [Carlos Osorio/Reuters]

Kanadski bijeli rasist koji je namjerno pregazio četiri člana muslimanske porodice osuđen je na doživotni zatvor zbog ubistva.

Nathaniel Veltman, 23, osuđen je u novembru po četiri tačke optužnice za ubistvo prvog stepena i jednu tačku za pokušaj ubistva u slučaju koji je šokirao Kanadu.

U incidentu su ubijeni Salman Afzaal, 46; njegova supruga Madiha Salman, 44; njihova kći Yumnah, 15; i Afzaalova majka, Talat, 74. Devetogodišnji sin zadobio je teške ozljede, ali je preživio.

Porodica je bila u šetnji u blizini svoje kuće u gradu Londonu, Ontario, u vrijeme napada.

Sutkinja je rekla da je Veltmanov napad predstavljao čin terorizma, što je prvi put da se taj izraz koristi za opisivanje nasilja bijelih nacionalista.

“Smatram da postupci počinitelja predstavljaju terorističku aktivnost”, rekla je sutkinja Renee Pomerance s Vrhovnog suda Ontarija na izricanju presude u četvrtak.

Napad iz 2021. bio je najgori napad na kanadske muslimane od slučaja kada je muškarac 2017. ubio šest osoba u džamiji u Quebecu.

Tužitelji su primijetili da je Veltman napisao manifest u kojem je iznio mržnju prema islamu i protivljenje masovnoj migraciji i multikulturalizmu.

Ubrzo nakon napada, Veltman je rekao: “Učinio sam to. Ja sam ubio te ljude.”

Veltman se izjasnio da nije kriv za ubistvo.

Izvor: Agencije