Izraelski doušnik širio laži o Bidenu i njegovom sinu

Alexander Smirnov je rekao da su predsjednik i njegov sin Hunter tražili mito od deset miliona dolara od ukrajinske energetske kompanije Burisma kako bi je zaštitili od istrage.

Hunter Biden (desno), sin američkog predsjednika Joea Bidena (lijevo), [Manuel Balce Ceneta/AP Photo]

Informacije iz američkog Ministarstva pravosuđa otkrile su da je Alexander Smirnov, koji je optužen za širenje dezinformacija o predsjedniku Joe Bidenu i njegovom sinu, priznao Federalnom istražnom birou (FBI) da se nedavno sastao sa stranim obavještajnim službenicima.

Smirnov je rekao FBI-u da su predsjednik i njegov sin Hunter tražili mito u vrijednosti od deset miliona dolara od ukrajinske energetske kompanije Burisma kako bi je zaštitili od istrage, što su republikanci iskoristili da pozovu Bidena na odgovornost, ali se pokazalo da je Smirnov izmislio ovaj skandal.

Federalni organi uprave upozorili su da je Smirnov – izraelski državljanin i bivši doušnik FBI-a koji je sada optužen za izmišljanje optužbe za korupciju protiv Bidena i njegovog sina – počeo širiti nove laži koje ugrožavaju predstojeće američke izbore, što je razotkriveno nakon njegovih sastanaka s ruskim obavještajnim službenicima.

Hunter Biden (REUTERS/Kevin Lamarque)

Prema onome što je iznio Ured specijalnog tužioca Davida Weissa koji istražuje slučaj Bidenovog sina i koji je za Smirnova tražio istražni pritvor, Smirnov je imao kontakte sa nizom stranih obavještajnih agencija i namjeravao je napustiti Sjedinjene Američke Države samo dva dana nakon dana hapšenja. Smirnov je u pritvoru otkrio da su ruski obavještajni službenici učestvovali u širenju priče o Hunteru Bidenu.

Sudski dokumenti također pokazuju da je Smirnov priznao da je u nekoliko navrata imao komunikaciju sa jednim ruskim obavještajnim službenikom, a to je sin bivšeg ruskog vladinog zvaničnika.

Upozoravaju da se nastavljaju njegovi pokušaji širenja dezinformacija o predsjedniku. Potvrđuju da Smirnove laži „nisu ograničene na izbore 2020. godine, jer je nakon sastanka sa ruskim obavještajnim službenicima u novembru 2023. iznio nove laži zbog predstojećih američkih izbora“. Dodaju da postoji veliki rizik da će izbjeći odgovornost za svoje postupke, za koje kaže da su posljedica njegove mržnje prema Bidenu.

Jednom prilikom, Smirnov je potvrdio da su ruski obavještajni službenici, koji su djelovali iz „kluba“ u jednom hotelu, presreli više poziva istaknutih američkih zvaničnika. Ovi presretnuti pozivi mogli bi poslužiti kao potencijalni „kompromis“ za rusku vladu na izborima 2024, ovisno o odabranim kandidatima.

U dosijeu – koji je u vezi sa ovim slučajem dostavljen u utorak – navodi se i nekoliko drugih navodnih sastanaka i detalji Smirnovih sastanaka sa ruskim obavještajnim službenicima. Tužioci tvrde da ti sastanci uopće nisu bili bezazleni.

Velika porota je optužila Smirnova za lažne optužbe protiv agenata FBI-a u junu 2020. u vezi sa njegovim interakcijama sa izvršnim direktorom energetske kompanije Burisma u Ukrajini, gdje je Hunter radio kao advokat prije nego što se pridružio njenom upravnom odboru.

Bivši doušnik je agentima FBI-a rekao da su rukovodioci Burisme priznali da su imenovali Bidenovog sina s ciljem da se zaštite od raznih problema koje bi mogli imati zbog njegovog oca kao tadašnjeg potpredsjednika. Smirnov je izmišljao laži klijentima, govoreći da mu je Burismin vrh povjerio da je Hunterovo imenovanje štit od nevolja koje bi ih mogle zadesiti zbog utjeca njegovog oca.

Ove optužbe ističu republikanski članovi Kongresa koji pozivaju predsjednika na odgovornost.

Izvor: Agencije