Izraelska opsada pretvorila bolnicu Nasser u ‘mjesto smrti’

Osoblje UN-a koje je pomoglo u evakuaciji teško ranjenih pacijenata iz bolnice Nasser u Gazi opisalo je ‘užasne’ uslove u ustanovi.

Iz spasilačke misije su rekli da su do bolnice morali doći pješice jer je dubok, blatnjav jarak u blizini bolnice učinio neprohodnim puteve u blizini (Christopher Black/ WHO via AFP)

Zvaničnici Ujedinjenih nacija, koji su provodili misije evakuacije iz bolnice Nasser u Gazi opisali su “užasne” uslove u toj drugoj po veličini medicinskoj ustanovi u enklavi, rekavši da je izraelska vojna operacija tamo transformisala “mjesto ozdravljenja” u “mjesto smrti”.

Komentari, u videozapisima objavljenim na internetu, dolaze u trenutku sve veće zabrinutosti za desetke pacijenata i osoblja koji su ostali zarobljeni u bolnici usred pojačanog izraelskog bombardovanja područja.

Ta bolnica u gradu Khan Younisu u Gazi prestala je s radom prošle sedmice nakon jednosedmične izraelske opsade praćene racijom, navodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Globalna zdravstvena agencija, zajedno s Uredom UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) i Palestinskim društvom Crvenog polumjeseca (PRCS), do sada je uspjela evakuisati 32 kritična pacijenta, uključujući povrijeđenu djecu i onu s paralizom.

Jonathan Whittal, zvaničnik OCHA-e koji je učestvovao u misijama evakuacije 18. i 19. februara, rekao je da su pacijenti u bolnici u “očajnoj situaciji” i da su zarobljeni bez hrane, vode i struje.

“Uslovi su užasni. U hodnicima ima leševa”, rekao je. “Ovo je postalo mjesto smrti, a ne mjesto ozdravljenja.”

‘Najgora situacija koju sam vidio u svom životu’

Iz spasilačke misije je ranije rečeno da su morali da se kreću kroz mračne hodnike s baterijskim lampama kako bi pronašli pacijente dok su se u pozadini dešavale pucnjave. Morali su doći pješice jer je dubok, blatnjav jarak u blizini bolnice učinio neprohodnim puteve u blizini.

“Možete razmišljati o najgoroj situaciji ikada. To pomnožite sa deset i to je najgora situacija koju sam vidio u svom životu”, rekao je Julio Martinez, član osoblja WHO-a. “To su krhotine, to je svjetlo – rad u tami. Pacijenti posvuda.”

Prema navodima palestinskih zdravstvenih vlasti, najmanje osam pacijenata je već umrlo u ustanovi, uglavnom zbog nedostatka goriva i kisika. Oni kažu da su životi onih koji su ostali direktno ugroženi i optužili su izraelske snage da su to mjesto efektivno pretvorile u “vojne kasarne”.

Chris Black, službenik za komunikacije WHO-a, rekao je da je cijela okolica bolnice “oštećena i uništena”.

“Sama bolnica nema struju, nema hrane, nema vode”, dodao je.

WHO je saopštio da je oko 130 teško povrijeđenih pacijenata i 15 medicinara i dalje u bolnici.

Medicinski radnici ne žele evakuaciju, nego funkcionalnu bolnicu

Uprkos očajnoj situaciji, doktori i medicinske sestre u bolnici se nisu zalagali za evakuaciju, već za vraćanje funkcionalnosti bolnice, kaže njihov bivši kolega.

“Prošla sedmica je bila mizerna. To je bila noćna mora [za radnike u bolnici]. Stvari koje vide su traumatizirajuće i traže neku vrstu pomoći”, rekao je dr. Thaer Ahmad, ljekar hitne pomoći iz Sjedinjenih Američkih Država, koji je proveo nekoliko sedmica volontirajući u bolnici Nasser u januaru.

“Oni, zapravo, ne traže da se evakuišu iz bolnice, već da bolnica funkcioniše. Da se svjetla ponovno upale, traže lijekove koji su potrebni za liječenje pacijenata koji su ostali”, rekao je.

“Razgovarao sam s jednim od posljednjih hirurga koji je ostao tamo, koji je poslao poruku grupi ljekara ovdje u SAD-u i zamolio nas da se zalažemo za pacijente koji su tamo. Rekao nam je: ‘Buljim u pacijente, njima je potrebna moja pomoć, potrebna im je moja njega, a ja ne mogu ništa učiniti'”, dodao je Ahmad.

WHO je saopštio da nastavlja s naporima da evakuiše još pacijenata.

Agencija je, u saopštenju ranije ove sedmice, opisala rastavljanje i degradaciju bolnice Nasser – posljednje medicinske ustanove koja je postala poprište rata u sukobu između Izraela i Hamasa – kao “masovni udarac” zdravstvenom sistemu Gaze. Rečeno je da preostale ustanove na jugu “već rade daleko iznad maksimalnog kapaciteta” i da jedva mogu primiti dodatne pacijente.

Prema podacima Palestinskog ministarstva zdravstva, najmanje 29.092 Palestinca, većinom žena i djece, ubijeno je u izraelskim napadima od 7. oktobra, kada je Hamas pokrenuo iznenadni napad na južni Izrael.

U napadima Hamasa u Izraelu ubijeno je 1.139 ljudi.

Izvor: Al Jazeera i agencije