HRW: Zemlje ‘sežu preko granica’ da ušutkaju disidente

Human Rights Watch kaže da se ‘transnacionalna represija’ koristi za ciljanje novinara, političkih protivnika i aktivista.

Demonstrant drži plakat s likom saudijskog novinara Jamala Khashoggija ispred konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu, 25. oktobra 2018. godine [Osman Orsal/Reuters]

Vlade širom svijeta “sežu daleko preko granica” napadajući vlastite građane u inozemstvu u cilju ušutkivanja neistomišljenika, kaže međunarodna grupa za ljudska prava u novom izvještaju.

U njemu je Human Rights Watch (HRW) identificirao rastući trend “transnacionalne represije”, u kojoj zemlje ciljaju novinare, političke protivnike, branioce ljudskih prava, aktiviste civilnog društva i druge u inozemstvu, uzrokujući “jeziv efekat” na slobodu govora.

Izvještaj sačinjen na 46 stranica, pod naslovom “Mi ćemo vas pronaći: Kako vlade potiskuju građane u inozemstvu – globalni pogled”, opisuje 75 slučajeva kada su vlade u više od dvadesetak zemalja, uključujući Rusiju, Iran, Kinu, Bjelorusiju, Azerbejdžan, Etiopiju, Tajland, Saudijsku Arabiju i Tursku, “kršile ljudska prava kako bi ušutkale ili odvratile pažnju s čestih neslaganja” zabilježenih u posljednjih 15 godina.

Metode koje uključuju ubistva, otmice, nezakonito preseljenje, zloupotrebu konzularnih usluga, kolektivno kažnjavanje porodica i digitalne napade, šire strah, ne samo među spomenutim “metama” već i njihovim porodicama i poznanicima koji, također, mogu postati žrtve.

“Vlade, Ujedinjeni narodi (UN) i druge međunarodne organizacije, trebali bi prepoznati transnacionalnu represiju kao specifičnu prijetnju ljudskim pravima”, rekao je Bruno Stagno, glavni službenik za zastupanje HRW-a sa sjedištem u New Yorku.

Zlostavljanja

Primjeri navedeni u izvještaju HRW-a uključuju ubistvo novinara iz Saudijske Arabije i kolumnistu Washington Posta Jamala Khashoggija 2018. godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

U septembru 2021. godine Revocat Karemangingo, bivši poručnik ruandske vojske koji je imao status izbjeglice u Mozambiku, bio je na meti Vlade u Kigaliju. Njegova smrt poslužila je kao jezivo upozorenje izbjegličkoj zajednici, a osoblje ambasade navodno je prijetilo da će “završiti mrtav poput Karemanginga”.

Određene zemlje su, također, napadale članove porodice kako bi ušutkale disidente.

U izvještaju je opisano kako je policija u Čečeniji otela majku Ibragima Yangulbaeva, koji iz inozemstva vodi protuvladin kanal Telegram i osudila je na pet i po godina zatvora.

Zastrašivanje, bilo otmicom ili upotrebom pravnih metoda poput izručenja ili deportacije je, također, zabilježeno.

HRW vjeruje da je iranska Islamska revolucionarna garda (IRGC) otela Ruhallaha Zama, iranskog novinara prognanog u Francuskoj, dok je bio u posjeti Iraku. Pogubljen je 2020. godine, nakon suđenja koje je grupa ocijenila “nepravednim.”

Neke su vlade zloupotrijebile i Interpolove crvene potjernice koje pokreću globalnu zabrinutost, dopuštajući policiji hapšenje osobe prije mogućeg izručenja.

U jednom slučaju, bahreinski disident Ahmed Jaafar Mohammed Ali pobjegao je u Srbiju nakon što su ga mučile bahreinske vlasti, navodi HRW. Međutim, nakon što ga je Bahrein osudio na doživotni zatvor, održanih “nepravednih” sudskih procesa, izdavanja crvene potjernice, uhapšen je i nezakonito izručen u januaru 2022. godine, stoji u izvještaju.

Neke su zemlje poduzele korake u borbi protiv “transnacionalne represije”, uključujući Australiju i Sjedinjene Američke Države.

Australija je donijela zakon 2018. godine, odgovarajući na optužbe da je Kineska vlada zastrašivala građane koji žive u inozemstvu. Policija je pokrenula program za savjetovanje Australaca o tome šta učiniti u slučaju napada stranih vlada.

Sjedinjene Američke Države, koje su obučile osoblje svog Federalnog istražnog ureda da identificiraju slučajeve “transnacionalne represije”, donijele su zakon kojim se ograničava korištenje Interpola u političke svrhe.

Izvor: Al Jazeera i agencije