Gantz napada Al Jazeerino izvještavanje o ratu u Gazi

Sedmicu nakon početka agresije na Pojas Gaze obavještajna služba Mossad dala je preporuke vojnim i političkim organima za podršku zatvaranju televizijske mreže Al Jazeera u Izraelu.

Tokom rata, okupacijska vojska je namjerno ciljala brojne kadrove Al Jazeere (Al Jazeera)

Član Izraelskog ratnog vijeća Benny Gantz opisao je Al Jazeerino izvještavanje o ratu u Pojasu Gaze kao “zapaljivo i neuravnoteženo”, naglašavajući potrebu da se njeno emitovanje ograniči pravnim putem, tvrdi on.

“Moje lično uvjerenje je da je emitovanje Al Jazeere neuravnoteženo, huškačko i da je njeno izvještavanje neprecizno”, rekao je.

Dodao je: “Sa sigurnosne tačke gledišta, njeno emitovanje mora biti ograničeno, a prijedlog u vezi s tim mora proći kroz odluke sigurnosnog establišmenta, Izraelske vlade, Ratnog vijeća i proširenog ministarskog vijeća, a ne na bilo koji drugi način. Ovaj zakon će biti usvojen onako kako treba”, rekao je.

Ovo nije prvi put da izraelski lideri kritiziraju Al Jazeerino izvještavanje o izraelskom ratu u Pojasu Gaze.

Mossadova preporuka o zatvaranju Al Jazeere

Sedmicu nakon početka izraelske agresije na Pojas Gaze, izraelska obavještajna služba Mossad dala je preporuke vojnim i političkim organima za podršku zatvaranju televizijske mreže Al Jazeera u Izraelu, tvrdeći da njene aktivnosti “nanose štetu naporima izraelske vojske i izlažu borbene snage opasnosti”, prema izviještaju Izraelske radiodifuzne korporacije.

Izraelska okupacijska vojska od 7. oktobra 2023. godine vodi razorni rat na Pojas Gaze, koji je osim razaranja gradova i raseljavanja, doveo do smrti više od 29.000 ljudi i ranjavanja više od 68.000 drugih, uz izgladnjivanje stanovništva.

Tokom rata, izraelska vojska je namjerno ciljala brojne kadrove Al Jazeere i ubila kolegu fotografa Samera Abu Daqqu, ranivši brojne druge, među njima i Waela Al-Dahdouha, direktora Al Jazeerinog Ureda u Gazi, kome su ubijeni brojni članovi porodice. Prošle sedmice, dopisnik Al Jazeere Ismail Abu Omar i njegov kolega su, također, povrijeđeni. Fotograf Ahmed Matar ranjen je u ciljanom izraelskom bombardovanju u Rafahu, južnom Pojasu Gaze.

Izvor: Al Jazeera i agencije