Bundestag odbacio zahtjev za isporuku krstarećih raketa Ukrajini

Sigurnosno vijeće Njemačke, u kojem odlučujuću riječ ima njemački kancelar Olaf Scholz, odbija isporuku njemačkog raketnog sistema zrak-zemlja Ukrajini.

Ukrajina i dalje ne dobiva u punoj mjeri sredstva koja su joj potrebna kako bi se uspješno odbranila od ruskog rata (Gleb Garanich/Reuters)

Njemački parlament Bundestag odbacio je u četvrtak, većinom glasova vladajuće socijaldemokratsko-zeleno-liberalne koalicije, zahtjev oporbenih demokršćana za isporuku krstarećih raketa Taurus Ukrajini.

Opozicijska demokršćanska Unija CDU/CSU postavila je zahtjev u Bundestagu koji traži “preokret u njemačkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici”, čime bi se omogućila isporuka raketnog sistema Taurus Ukrajini, prenosi Hina.

Savjesno glasanje

Predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU) i zastupničkog kluba Unije CDU/CSU u Bundestagu Friedrich Merz pozvao je zastupnike stranaka vladajuće koalicije socijaldemokrata, zelenih i liberala (FDP) da glasaju prema savjesti i odobre isporuku Taurusa.

“Ukrajina i dalje ne dobiva u punoj mjeri sredstva koja su joj potrebna kako bi se uspješno odbranila od ruskog agresorskog rata”, rekao je Merz.

Sigurnosno vijeće Njemačke, u kojem odlučujuću riječ ima njemački kancelar Olaf Scholz, odbija isporuku njemačkog raketnog sistema zrak-zemlja Ukrajini.

Posmatrači smatraju da Scholz odbacuje isporuku ovog naoružanja s obzirom na to da bi se ti projektili dometa 500 km mogli upotrijebiti i protiv ciljeva duboko na području Rusije te služiti za moguću eskalaciju sukoba.

Izvor: Agencije