Američka vojska tvrdi da je uništila dron i projektile Husa

Od sredine novembra jemenska grupa Husi izvela je desetine napada na komercijalne brodove povezane s Izraelom u znak podrške Palestincima u izraelskom ratu.

Grupa koja vlada većim dijelom Jemena rekla je kako će nastaviti s napadima sve dok Izrael ne zaustavi svoju ofanzivu u Pojasu Gaze (Yahya Arhab/EPA-EFE)

Američka vojska tvrdi da je u srijedu uništila sedam protubrodskih projektila, jedan lanser projektila i bespilotnu letjelicu iz područja Jemena pod nadzorom grupe Husi.

Centralna komanda Američke vojske saopćila je da projektili, lanser i dron “predstavljaju neposrednu prijetnju trgovačkim brodovima i brodovima američke mornarice u regiji”, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Podrška Palestincima

Od sredine novembra jemenska grupa Husi izvela je desetine napada na komercijalne brodove povezane s Izraelom kao i američke i britanske ratne brodove, u cilju zaustavljanja razornog izraelskog rata protiv Gaze. Husi, također, zahtijevaju da Izrael dozvoli dopremanje humanitarne pomoći u Gazu, gdje se gotovo svih 2,3 miliona stanovnika suočava s glađu.

Grupa koja vlada većim dijelom Jemena rekla je kako će nastaviti s napadima sve dok Izrael ne zaustavi svoju ofanzivu u Pojasu Gaze.

Sjedinjene Američke Države su u decembru formirale međunarodnu pomorsku koaliciju za borbu protiv napada koji su naveli neke brodske linije da krenu dužom pomorskom rutom oko južne Afrike i u potpunosti izbjegnu Crveno more.

Izvor: Agencije