Al-Duwairi o odlučujućoj kopnenoj bici u Khan Younisu

Strateški stručnjak predstavlja dva moguća scenarija u vezi s dešavanjem u Khan Younisu.

Pogled na kuću koja je uništena nakon izraelskog napada u Rafahu, u južnom Pojasu Gaze, 16. februara 2024. godine (Ibraheem Abu Mustafa/Reuters)

Pokrajina Khan Younis u južnom Pojasu Gaze ostaje glavni čvor operacija u kopnenom ratu između izraelske vojske i palestinskih frakcija otpora, posebno Brigada Al-Qassam i Brigada Al-Quds, vojnih krila Hamasa i Islamskog džihada.

Komentarišući bitku kod Khan Younisa, vojni i strateški stručnjak general-major Fayez al-Duwairi rekao je da je u protekla 24 sata došlo do određenih promjena na terenu, “što ukazuje da se nešto planira”.

Al-Duwairi je tokom svoje analize za Al Jazeeru dodao da je raniji sastav snaga izraelske vojske u Khan Younisu bio nešto drugačiji, jer se tu sada nalaze dvije brigade specijalnih snaga, dvije oklopne brigade, osim brigade Givati i marinaca Specijalne jedinice mornarice.

Odlučujuća bitka

Ističe da je Izrael povukao rezervni sastav, a zamijenio ga specijalcima, uz napomenu da je velika razlika između njih u učinku, jer su regularne snage obučene da izvršavaju zadatke tokom cijele godine, dok se rezervni sastav, s vremena na vrijeme, poziva na obuke, a u prethodnim operacijama se nisu pokazali uspješnim.

Al-Duwairi te promjene na terenu povezuje s izjavama okupacijskih vođa Benjamina Netanyahua, njegovog ministra odbrane Yoava Galanta i člana Ratnog vijeća Bennyja Gantza, u kojima su najavljivali skoru eliminaciju brigade Khan Younis koja je u sastavu Brigada Al-Qassam.

U skladu s tim, kaže Al-Duwairi, izraelska vojska tu raspoređuje sve svoje preostale snage u regionu kako bi postigla ono što politička vlast u Izraelu naziva najvažnijim momentom, za koji se vjeruje da predstavlja odlučujuću bitku i prekretnicu u historiji ovog rata.

Strateški stručnjak predstavlja dva moguća scenarija u vezi s dešavanjem u Khan Yunisu. Prvi se odnosi na uspjeh okupacijske vojske u postizanju svojih ciljeva, jer će on tada izraelskoj javnosti biti predstavljen kao pobjeda. Ako ne uspiju u tome, može se reći da je Hamas pustio korijene i betonirao svoju poziciju, sposoban upravljati svojom budućnošću.

Izvor: Al Jazeera