Zapadni zvaničnici: Rusija nema dovoljno municije domaće proizvodnje

Kapaciteti ruske domaće proizvodnje municije trenutno su nedovoljni za udovoljenje potrebama ukrajinskog sukoba, tvrde zapadni zvaničnici.

Ruska vojna industrija se bori s posljedicama sankcija, a nemogućnost zemlje da pristupi zapadnim komponentama podriva njenu sposobnost da proizvodi nove sisteme i popravlja stare (REUTERS/Maxim Shemetov)

Rusija nema dovoljno municije domaće proizvodnje da udovolji svoje potrebe u ratu u Ukrajini, ustvrdili su zapadni zvaničnici, govoreći pod uvjetom anonimnosti.

Ruska vojna industrija također se bori s posljedicama sankcija, kažu zvaničnici, dodajući da nemogućnost zemlje da pristupi zapadnim komponentama podriva njenu sposobnost da proizvodi nove sisteme i popravlja stare, piše Reuters u srijedu a prenosi Fena.

Kapaciteti ruske domaće proizvodnje municije trenutno su nedovoljni za udovoljenje potrebama ukrajinskog sukoba, kazali su zapadni zvaničnici.

“Sankcije snažno pogađaju ruski vojno-industrijski kompleks, uzrokujući ozbiljna kašnjenja i povećanje troškova”.

Sažetak situacije zapadnih zvaničnika dolazi u vrijeme kada rat u Ukrajini ulazi u treću godinu, sa zahuktalom Rusijom Vladimira Putina nakon preuzimanja kontrole nad ukrajinskim gradom Avdijevkom i u jeku upozorenja da Ukrajini također ponestaje oružja.

Izvor: Agencije