WSJ: Izraelska vojska radi na izgradnji ceste koja će presjeći Pojas Gaze

Put na kojem Izrael radi dio je njegovih napora da preoblikuje tlo Pojasa Gaze te omogući izraelskoj vojsci slobodu kretanja i pooštravanje kontrole, piše Wall Street Journal.

Ogromna razaranja izazvana izraelskim bombardovanjem Gaze (AFP)

Izraelska vojska radi na proširenju ceste u centralnom dijelu Pojasa Gaze kako bi olakšala vojnu operaciju, citira Wall Street Journal vojne zvaničnike, a to je put za koji su izraelski mediji prije nekoliko dana naveli da razdvaja sjever Pojasa od njegovog juga.

Pozivajući se na iste izvore, list navodi da je put na kojem Izrael radi dio njegovih napora da preoblikuje tlo Pojasa Gaze te omogući izraelskoj vojsci slobodu kretanja i pooštravanje kontrole.

List objašnjava da se izgradnja i proširenje puta odvija istovremeno s uspostavljanjem kilometarske tampon zone unutar Pojasa Gaze, uz napomenu da put koji Izrael gradi predstavlja vojni pojas koji sprečava povratak oko miliona Palestinaca.

Prema vojnim zvaničnicima koje citira list, izraelski vojni inžinjeri planiraju uništiti kuće i zgrade duž tog puta u Gazi.

Izraelski Channel 14 otkrio je da je vojska počela asfaltiranje ceste od istoka Pojasa Gaze prema njegovom zapadu, s ciljem odvajanja sjevernog Pojasa Gaze od ostatka njegovih dijelova.

Napad na Rafah

Privatni kanal koji je blizak izraelskoj desnici saopćio je u subotu uvečer da poprečni put 794 počinje od područja naselja Nahal Oza u blizini Pojasa Gaze te se proteže na zapad u Pojas gotovo do Sredozemnog mora i prekida putne komunikacije u Gazi.

Kanal je citirao komandanta 601. bataljona, povezanog s Borbenim inžinjerijskim korpusom, potpukovnika Shimona Orkabija koji je rekao: “Sada se nalazimo na putu Netzarim (bivšeg izraelskog naselja u Pojasu Gaze), koji odvaja sjever Gaze od njenog centralnog i južnog dijela, kako bismo zaštitili ovo područje i omogućili sebi prodor u područja neprijatelja, a njemu onemogućili kretanje između sjevera i juga i učinkovito ga kontrolisali.”

Uprkos rastućim regionalnim i međunarodnim upozorenjima na moguće katastrofalne posljedice, izraelska vojska se sprema napasti Rafah, najjužniji dio Pojasa Gaze na granici s Egiptom, gdje se trenutno nalazi najmanje 1,4 miliona Palestinaca, uključujući 1,3 miliona raseljenih osoba koje je Izrael potisnuo sa sjevera i centra Pojasa Gaze prema jugu, tvrdeći da je to područje sigurno.

Izraelska vojska od 7. oktobra vodi razorni rat na Gazu, koji je rezultirao smrću više od 29.000 njenih stanovnika i ranjavanjem više od 68.000, većinom djece i žena, uz hiljade nestalih pod ruševinama, navode palestinske vlasti.

Pod optužbom da je počinio genocid nad Palestincima, Izraelu se prvi put od njegovog osnivanja 1948. godine sudi pred Međunarodnim sudom pravde, najvišim pravosudnim tijelom Ujedinjenih naroda.

Izvor: Al Jazeera i agencije