Video: Izveden prvi let prvog turskog borbenog aviona domaće proizvodnje

Nove borbene avione za sada će pokretati dva motora General Motors F-110, koji se koriste i na mlaznjacima Lockheed Martin F-16 četvrte generacije.

Prvi turski borbeni avion domaće proizvodnje KAAN danas je uspješno završio početni let, kao dio projekta jačanja avijacije koji je Turska počela 2016. godine, javlja Tanjug.

Turska kompanija “Turkish Aerospace Industries Inc.” (TUSAS) potpisala je ugovor s britanskom firmom “BAE Systems plc”, vrijedan 125 miliona dolara 2017. godine radi razvijanja tipa borbenog aviona sljedeće generacije.

TUSAS je podijelio video na kojem se vidi kako borbeni avion polijeće, a zatim se vraća u bazu na sjeveru Ankare.

“Uz KAAN, naša zemlja neće imati samo borbene avione pete generacije, već i tehnologiju koju malo koja država u svijetu ima”, rekao Haluk Gorgun, šef Direktorata za odbrambenu industriju Turske u objavi na platformi X.

Turska želi koristiti motore domaće proizvodnje na ovim borbenim avionima, dodao je Gorgun, čiji se početak očekuje 2028, prenosi Reuters.

Sankcije SAD-a

Nove borbene avione će za sada pokretati dva motora “General Motors” F-110, koji se koriste i na mlaznjacima “Lockheed Martin” F-16 četvrte generacije.

Turska je nedavno osigurala ugovor o nabavci 40 lovaca F-16 i 79 kompleta za modernizaciju svojih postojećih aviona istog tipa iz SAD-a, nakon što se taj proces odgađao neko vrijeme.

SAD je uveo sankcije turskoj odbrambenoj industriji u decembru 2020. zbog kupovine ruskog protivraketnog odbrambenog sistema S-400 i izbacio Ankaru iz programa borbenih aviona F-35.

Ankara je, također, zainteresovana za kupovinu 40 mlaznjaka “Eurofighter Typhoon”, koje proizvodi konzorcij Njemačke, Britanije, Italije i Španije.

Izvor: Agencije