Svijet osuđuje SAD zbog veta na rezoluciju UN-a o prekidu vatre u Gazi

Rusija je poručila da neće odustati, dok Kina kaže da američki veto daje zeleno svjetlo Izraelu za nastavak pokolja u Gazi.

Od 7. oktobra, u Gazi je ubijeno više od 29.000 Palestinaca (AP)

Sjedinjene Američke Države su ponovno uložile veto na nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o izraelskom ratu u Gazi, što je naišlo na kritike i rivala i saveznika.

Treći veto SAD-a na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a, kojom se zahtijeva prekid vatre u Gazi uslijedio je dan nakon što je Washington objavio rezoluciju u kojoj je privremeni prekid vatre povezan s oslobađanjem svih izraelskih talaca iz palestinske enklave.

Prijedlog rezolucije, koji je iznio Alžir, podržalo je 13 članica Vijeća sigurnosti, što pokazuje snažnu podršku zemalja širom svijeta okončanju razornog sukoba u kojem je ubijeno više od 29.000 Palestinaca. Velika Britanija je bila suzdržana, a SAD je uložio veto.

Evo kako su reagovale države i svjetski čelnici:

Kina

Zhang Jun, kineski predstavnik u UN-u, izrazio je “razočaranje i nezadovoljstvo” zbog odluke SAD-a, prema novinskoj agenciji Xinhua.

“Veto SAD-a šalje pogrešnu poruku i čini situaciju u Gazi u opasnijom”, rekao je Zhang, dodajući da prigovor na prekid vatre u Gazi nije “ništa drugo nego zeleno svjetlo za nastavak ubistava”.

“Gašenje plamena u Gazi jedini je način da spriječimo paklene požare da progutaju cijelu regiju”, prenijela je Xinhua njegove riječi.

Rusija

Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja rekao je da američki veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi predstavlja “još jednu crnu stranicu u historiji Vijeća sigurnosti”.

Optužio je SAD da pokušava iskoristiti vrijeme kako bi Izrael mogao dovršiti svoje “nehumane planove” u Gazi, protjerati Palestince s teritorije i u potpunosti “očistiti” enklavu.

Poručio je da Rusija neće odustati i dodao da zahtjev za hitnim prekidom vatre u Gazi “ostaje imperativ”.

Francuska

Predstavnik Francuske u UN-u Nicolas de Riviere izrazio je žaljenje zbog toga što rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a o prekidu vatre “nije usvojena, s obzirom na katastrofalnu situaciju u Gazi”.

De Riviere je dodao da će Francuska, koja je glasala za rezoluciju, nastaviti raditi na oslobađanju svih talaca i hitnom prekidu vatre.

Alžir

Alžirski predstavnik je rekao da je Vijeće sigurnosti UN-a “još jednom podbacilo”, upozoravajući da bi taj potez mogao imati ogromne posljedice za Bliski Istok u cjelini.

“Međunarodna zajednica pozivom na trenutni prekid vatre treba odgovoriti na pozive za prestanak ubijanja Palestinaca. Svi oni koji koče takve pozive trebali bi preispitati svoju politiku i svoje kalkulacije jer će pogrešne odluke koštati našu regiju i naš svijet. A cijena će biti nasilje i nestabilnost”, rekao je Amar Bendjama.

“Zapitajte se, preispitajte svoju savjest. Šta je razlog vaše današnje odluke? Kako će vam historija suditi?”, dodao je.

Hamas

Palestinska grupa je saopćila kako odluka administracije američkog predsjednika Joe Bidena da blokira alžirski nacrt rezolucije ide u prilog planu izraelske okupacije koja ima za cilj “ubijanje i raseljavanje” Palestinaca.

“Predsjednik Joe Biden i njegova administracija snose direktnu odgovornost za to što nije usvojena rezolucija o prekidu vatre u Gazi. Američki stav se smatra zelenim svjetlom za okupatora da izvrši još zločina i ubije naše nevine ljude bombardovanjem i izgladnjivanjem”, naveo je Hamas u saopćenju.

Palestinska uprava (PA)

Ured palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa saopćio je da američki veto prkosi međunarodnoj zajednici i daje Izraelu “dodatno zeleno svjetlo za okupaciju i nastavak agresije nad narodom Gaze, kao i pokretanje krvavog napada na Rafah”.

U saopćenju, također, navode da američku administraciju smatraju odgovornom za “pružanje podrške i zaštite izraelskim barbarskim napadima na djecu, žene i starije osobe u Gazi”.

“Ova politika Sjedinjene Američke Države čini partnerom u zločinima genocida i etničkog čišćenja i ratnim zločinima izraelskih snaga”, naveo je Ured palestinskog predsjednika.

Katar

Ambasadorica Katara u UN-u Alya Ahmed Saif al-Thani rekla je da žali što Vijeće sigurnosti UN-a nije usvojilo rezoluciju koju je predstavio Alžir i obećala je da će nastaviti s naporima da se osigura primirje u Gazi.

Saudijska Arabija

Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije izrazilo je “žaljenje” zbog veta i naglasilo da je “sada više nego ikada potrebna reforma Vijeća sigurnosti kako bi ono bilo u mogućnosti izvršavati svoj zadatak održavanja mira i sigurnosti, vjerodostojno i bez dvostrukih standarda”.

Norveška

Norveška misija pri UN-u saopćila je da “žali” što Vijeće nije moglo usvojiti rezoluciju o humanitarnom prekidu vatre.

“Imperativ je prekinuti užas u Gazi”, poručila je.

Kuba

Predsjednik Kube Miguel Diaz-Canel Bermudez osudio je SAD, rekavši da ih uloženi veto čini saučesnikom u zločinima Izraela nad Palestincima.

“SAD je ponovno uložio veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a, koja je zahtijevala trenutni prekid vatre u Gazi i kraj prisilnog raseljavanja palestinskog stanovništva”, rekao je Bermudez u objavi na društvenim mrežama. “Oni su saučesnici izraelskog genocida nad Palestincima.”

Amnesty International

Agnes Callamard, direktorica organizacije za ljudska prava, rekla je da je Washington imao priliku zaštititi palestinske civile, ali je u Vijeću sigurnosti UN-a izabrao “suprotan put”.

“Još jednom je SAD – u trenutku kada je mogao zaštititi Palestince od stvarnih rizika genocida; poštivati međunarodno pravo i univerzalnost; spriječiti masovna ubistva i patnje – izabrao suprotan put”, rekla je Callamard.

Izvor: Al Jazeera i agencije