Švedska: Rusija je najveća sigurnosna prijetnja NATO-u

Svi moramo naučiti živjeti s ozbiljnom sigurnosnom situacijom, rekla je direktorica Sigurnosne službe Charlotte von Essen.

Švedska se odrekla stoljetne neutralnosti i zatražila ulazak u NATO nakon što je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022. (Reuters)

Rusija je glavna međunarodna sigurnosna prijetnja za Švedsku i vanjski neprijatelji mogli bi iskoristiti “visoki rizik od ekstremističkog nasilja islamista i krajnje desnice”, objavila je u srijedu Švedska sigurnosna služba, prenosi agencija Hina Reuters.

“Svi moramo naučiti živjeti s ozbiljnom sigurnosnom situacijom”, rekla je direktorica sigurnosne službe Charlotte von Essen na konferenciji za novinare, objavivši godišnji izvještaj o prijetnjama s kojima je suočena Švedska koja se odrekla stoljetne neutralnosti i zatražila ulazak u Sjevernoatlantsku alijansu (NATO) nakon što je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022. godine.

“Prije svega Rusija, ali i Kina i Iran i dalje su najveće prijetnje za Švedsku i oni rade, u određenoj mjeri i zajedno, da promijene sadašnji sigurnosni sistem”, rekla je.

Agencija je u augustu podigla nivo opasnosti od terorizma s tri na četiri (na skali od 5), nakon nekoliko incidenata u kojima su pojedinci u Švedskoj i susjednim državama zapalili Kur'an, izazvavši bijes muslimana i prijetnje ekstremista.

Progon špijuna sa zapada

U saopćenju uz izvještaj, agencija je istakla da švedski vanjski neprijatelji mogu potaći ili iskoristiti prijetnje krajnje desnih grupa.

“Strane sile mogu iskoristiti nasilne ekstremiste i druge tipove organizacija i pojedinaca kao posrednike da bi izvele prijeteće aktivnosti za sigurnost, za koje mogu negirati odgovornost”, navodi se.

Šef Operacija Sigurnosne službe Fredrik Hallstrom rekao je novinarima kako, budući da se sa Zapada protjeruje sve veći broj ruskih špijuna, Moskva mijenja taktiku i “koristi više oportunističke metode”.

Ulazak Švedske u NATO još mora ratificirati Mađarska čiji bi Parlament o tome mogao glasati naredne sedmice. Susjedna Finska ušla je u NATO prošle godine, dodaju agencije.

Izvor: Agencije