Šta obdukcija može otkriti o smrti Navaljnog?

Njegovi bližnji optužili su ruske vlasti da zadržavaju tijelo kako bi sakrili dokaze, a njegova supruga Julija Navaljna, kao i mnogi zapadni lideri, za smrt je okrivila ruske vlasti.

Istražitelji mogu tijelo osobe koja je umrla u zatvoru zakonski zadržati do 30 dana, što znači da zadržavanje od dvije sedmice nije neobično (Reuters)

Francuski list Le Figaro navodi da je iznenadna smrt ruskog opozicijskog političara Alekseja Navaljnog u udaljenom zatvoru, u kojem je služio 19-godišnju zatvorsku kaznu, izazvala mnogo spekulacija.

Njegovi bližnji optužili su ruske vlasti da zadržavaju njegovo tijelo kako bi sakrili dokaze, a njegova supruga Julija Navaljna, kao i mnogi zapadni lideri, okrivila je ruske vlasti za njegovu smrt.

U izvještaju koji je napisao Cecil Tepper u spomenutom listu, stoji da je ova smrt, koja se desila mjesec dana prije predsjedničkih izbora, greška za Moskvu, a Dmitrij Peskov je odgovorio da su sve optužbe „ozbiljne i neosnovane“. Centralni ured Federalne zatvorske službe saopćio je da je timu ljekara dodijeljen zadatak da obavi istragu.

Portparolka Navaljnog, Kira Jarmiš, rekla je da tijelo neće biti vraćeno porodici 14 dana, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo majke bivšeg pritvorenika, koja je zahtijevala da ruski predsjednik Vladimir Putin odmah preda tijelo njenog sina.

Zadržavanje koje su najavile ruske vlasti iznenadilo je specijaliste.

„Općenito, obdukcija zahtijeva samo nekoliko sati, možda jedan dan u složenijim slučajevima”, rekao je Marc Augsburger, šef Odjela za toksikologiju u Centru za pravnu medicinu Univerziteta Romand u Lausanneu.

Šef toksikološke laboratorije u bolnici u Francuskoj Jean-Claude Alvarez je rekao: „Ne možemo isključiti da je imao srčani udar, puknuće krvnog suda ili plućnu emboliju, a obdukcijom bi se to moglo utvrditi”.

Hemijska supstanca koju je teško otkriti

Ako se ne pronađe prirodni uzrok, mora se obaviti više testova, za šta je potrebno više vremena.

„Može potrajati sedmicama, pa čak i mjesecima“, kaže Marc Augsburger, dok Alvarez procjenjuje da su, toksikološki gledano, potrebne „tri sedmice da se izvrši potpuna obdukcija“.

Protokol iz Minnesote, dokument UN-a koji regulira istrage sumnjivih smrti, zahtijeva da se tijelo preminulog ne predaje porodici i propisuje da se istrage moraju voditi na „brz, nepristrasan i transparentan način“.

Istražitelji mogu tijelo osobe koja je umrla u zatvoru zakonski zadržati do 30 dana, što znači da zadržavanje od dvije sedmice nije neobično.

Portparolka i bliska prijateljica Navaljnog, Kira Jarmiš, optužila je vlasti da žele „prikriti tragove ubistva“, iako nije bilo medicinski utemeljene svrhe.

„U slučaju trovanja, vrlo rijetko se vremenom izbrišu svi tragovi otrovnih tvari, za razliku od plinova“, kako kaže profesor Jean-Claude Alvarez.

Spomenuo je Novičok, hemijsku supstancu koju je Sovjetski Savez razvio 1970-ih i koju je teško otkriti.

„Pripada grupi neurotoksina koji paraliziraju mišiće, uključujući i respiratorne, što uzrokuje brzu smrt. Ove tvari je teško otkriti u evropskim laboratorijama, čak i uz pomoć najboljih aparata. Mi njen sastav ne znamo dobro”, rekao je.

List je objavio da se smrt Alekseja Navaljnog dogodila neposredno nakon šetnje zatvorskim dvorištem, nakon koje se, navodno, osjećao loše i izgubio svijest. Na lice mjesta brzo je poslana medicinska ekipa iz obližnje bolnice, koja je pokušala oživiti pacijenta, ali nije uspjela. Dan ranije, kako list navodi, putem videolinka je učestvovao na dva ročišta suda i nije se žalio na zdravlje.

Izvor: Al Jazeera