Mediji: Erdoganova posjeta Egiptu stvorila novu geopolitičku osovinu na Bliskom istoku

Turski pisac Eray Güçlüer kaže da posjeta turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Egiptu 14. februara ima značaj koji nadilazi normalizaciju odnosa između dvije zemlje.

Činjenica da su Egipat i Turska također pomorski susjedi, otvara put za razvoj njihovih odnosa i u drugim segmentima (Al Jazeera)

Turski pisac Eray Güçlüer kaže da posjeta turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Egiptu 14. februara ima značaj koji nadilazi normalizaciju odnosa između dvije zemlje; ona ih, zapravo, podiže na nivo potreban za uspostavljanje nove geopolitičke osovine.

On je u izvještaju u turskom listu Akşam objasnio da nova osovina uključuje Tursku, Egipat, Katar, Saudijsku Arabiju i UAE i da ima veliki značaj za budućnost Bliskog istoka, jer podrazumijeva blisku saradnju i raznoliku solidarnost.

Suočavanje sa zapadnim imperijalnim silama

Güçlüer je istakao da je glavni razlog za ovu saradnju suočavanje sa željom imperijalističkih sila, predvođenih Sjedinjenim Državama i Evropom, da podijele Bliski istok na manje države i oslabe ga, dodajući da su arapske zemlje to dobro shvatile, kao i to da je red došao na njih.

On je rekao da je izvoz turske vojne industrije u Saudijsku Arabiju za 2023. godinu iznosio 5,5 milijardi dolara, te da je to samo početak i da će se povećavati. Naprimjer, Saudijska Arabija će od Turske naručiti značajan dio odbrambene vojne tehnike, među kojima je i tenk Altay.

Dodao je da su kasnije razvijeni odnosi i sa UAE otvorili put saradnji dvije zemlje u mnogim oblastima, a posebno u odbrambenoj industriji. UAE su bili druga najveća zemlja u koju Turska izvozi oružje nakon Katara u periodu od 2018. do 2022. godine.

Novo preslaganje u regionu

Güçlüer nastavlja, rekavši da je dijalog koji je uspostavljen s Egiptom nakon 12 godina međusobnog udaljavanja otvorio put za pomicanje geopolitičkog preslagivanja u regiji i njenog podizanja na veći nivo. Pored postavljanja cilja povećanja obima trgovine s Egiptom na 15 milijardi dolara tokom ove posjete, nastavit će se razgovori o osiguranju različitih sistema naoružanja koje je Egipat zatražio od Turske, kao i Saudijska Arabija.

Jasno je, kaže Güçlüer, da su odbrambena industrija i odbrambeni sistemi veoma važan alat koji Turska može iskoristiti za preoblikovanje geopolitike regije. Na taj način politika može nastaviti mirno se kretati i, istovremeno, suprostavljati se imperijalizmu.

Međutim, činjenica da su Egipat i Turska također pomorski susjedi, otvara put za razvoj njihovih odnosa i u drugim segmentima. U tom kontekstu moguće je u bliskoj budućnosti zaključiti sporazum o morskom razgraničenju između Turske i Egipta, budući da su one (Turska i Egipat) dvije najveće zemlje u epikontinentalnom pojasu.

Isto tako, planirano je da Egipat i Turska provode zajedničke operacije istraživanja nafte i plina u energetskim poljima koja se nalaze unutar egipatskog kontinentalnog pojasa.

Zaustavite izraelsku brutalnost

Pisac je istakao da je zajedničko djelovanje sa zemljama unutar nove geopolitičke osovine, posebno s Egiptom, dobilo na snazi kako bi se zaustavila izraelska brutalna agresija na Gazu, a kroz tursku podršku Egiptu smanjio pritisak Tel Aviva na Kairo.

Izvještaj je završio riječima: “Ovo je način na koji je nehumana politika Izraela aneksije Gaze i eliminacije palestinskog naroda efektivno dovedena do kraja. Vrlo brzo ćemo svjedočiti rezultate ovih aktivnosti.”

Izvor: Agencije