Liberation: Hezbollahova mreža tunela u Libanu naprednija od ‘metroa’ Gaze

List navodi da je Hezbollah zaista uspostavio podzemnu vojnu mrežu daleko napredniju od one u Pojasu Gaze, dugu nekoliko stotina kilometara, s granama do Izraela, a možda i Sirije.

Borci libanskog Hezbollaha tokom vježbe u selu Aaramta (AP)

Francuski list Liberation navodi da Hezbollah od 1980-ih u Libanu gradi, uz pomoć Sjeverne Koreje, podzemni odbrambeni sistem u očekivanju izraelske invazije. List navodi da je Hezbollah zaista uspostavio podzemnu vojnu mrežu daleko napredniju od one u Pojasu Gaze, dugu nekoliko stotina kilometara, s granama do Izraela, a možda i Sirije.

Dana 8. oktobra 2023. godine, kada je Hezbollah objavio svoju podršku Hamasu, nakon što je počelo izraelsko bombardiranje Gaze, libanska milicija je objavila videosnimak na platformi X, koji predstavlja noćnu moru za Izrael. Riječ je o fiktivnom napadu u Galileji, a izvela ga je elitna jedinica Radwan kroz tunel iz Libana, pojašnjava Liberation u izvještaju koji je napisao Laurence Defranoux.

List navodi da su palestinske grupe, koje su se sklonile u Liban početkom 1960-ih, počele s kopanjem dok su izvodile raketne napade i upade u sjeverni Izrael. Nakon toga, taj zadatak je preuzeo Hezbollah, prema riječima generala Oliviera Passota, pomoćnog istraživača u Institutu za strateška istraživanja u Vojnoj školi (IRSEM) i bivšeg šefa za vezu u Privremenim snagama Ujedinjenih naroda u Libanu (UNIFIL).

General Passota je objasnio da bušenje u južnom Libanu nije poput kopanja u pijesku i polaganja betona, kao što je to Hamas učinio da napravi “metro Gaze”, koji ima gotovo hiljadu kilometara tunela. U južnom Libanu stijene se moraju bušiti ručno, čekićima ili hidrauličnim mašinama, a procjene govore da svaki radnik u prosjeku može iskopati oko 15 metara mjesečno.

Korejsko iskustvo

Izraelski Istraživački centar Alma istražuje, kako je to nazvao u izvještaju objavljenom 2021. godine, ”zemlju tunela”, oslanjajući se na otvorene izvore (mape pronađene na internetu, videosnimke građevinskih radova, fotografije kombija u podzemnim čvorovima, itd.) Prema istraživačima Centra, Hezbollah je, nakon Drugog libanskog rata 2006. godine, napravio plan odbrane u slučaju izraelske invazije. Plan podrazumijeva desetine operativnih centara opremljenih podzemnim mrežama i tunelima koji povezuju važne centre u Bejrutu, Bekai i južnom Libanu. U južnom Libanu ”kumulativna dužina tunela doseže nekoliko stotina kilometara”.

U intervjuu za The Times of Israel prošlog januara, Tal Beeri, šef istraživačkog odjela u Centru Alma, potvrdio je da “postoje dokazi da je Sjeverna Koreja, koja ima dugo iskustvo u kopanju tunela u planinskim i stjenovitim područjima, pomogla Hezbollahu.” Hezbollah je, također, osnovao i civilne kompanije koje navodno kopaju tunele. Sjedinjene Američke Države već su uvele sankcije libanskoj ekološkoj nevladinoj organizaciji ”Zeleni bez granica” pod optužbom da prikriva izgradnju podzemnih skladišta i tunela za skladištenje municije.

Prema pisanju francuskog lista, izraelski istraživači su identificirali “tunele u blizini”, jednostavne koridore koji omogućuju snagama Hezbollaha da izvedu napade na izraelske kampove, te veće “taktičke tunele” dizajnirane da omoguće lansiranje balističkih projektila iz podzemlja. Centar Alma je, također, skrenuo pažnju na prisustvo ”eksplozivnih tunela”. Iskopani su ispod strateških tačaka, zapečaćeni i godinama ostavljeni bez vidljive aktivnosti. Puni su eksploziva koji se može detonirati u pravom trenutku i izazvati razoran i zastrašujući potres i klizišta.

Izrael je 2018. objavio da je otkrio šest “tunela za napad” oko 40 metara duboko ispod Plave linije, koja predstavlja granicu s Libanom. Dugi su stotinama metara i još nisu stigli na površinu. Olivier Passot kaže: “Vjerujem da je njihova lokacija određena akustičnim i seizmičkim senzorima. Trebale bi sedmice da se kopa kroz stijenu kako bi se umetnule kamere”.

Istraživač Jean-Loup Semaan potvrdio je, u članku objavljenom 2015. godine, da su ”Hezbollah i Iranci izgradili tunele i skrovišta u regiji u protekle dvije godine, što bi dugoročno moglo biti od velikog značaja u slučaju novog sukoba sa izraelskom vojskom.”

Podzemni izazovi

Liberation ističe da će izraelski kopneni napad, kojim prijeti izraelski premijer Benjamin Netanyahu ako se ne zaustave Hezbollahovi raketni napadi na sjeverni Izrael, naići – kao što je slučaj u Gazi – na dobro opremljenu podzemnu vojsku i stalnu, nevidljivu prijetnju. Upravo to i objašnjava zašto se vojnici, obavještajci i strateški stručnjaci protive djelovanju na libanskoj teritoriji.

Francuski list podsjeća da je ultimatum koji su Izraelci dali Hezbollahu prošlog januara odgođen do kraja februara, što povezuje sa izazovima koje nose podzemne borbe i potrebom za inženjerskim specijalistima, specijaliziranim jedinicama i vojnicima obučenim za ronjenje u pećinama, koji su sposobni uklanjati mine na teško pristupačnim mjestima, uključujući i evakuaciju nastradalih.

Kao i u slučaju Gaze, gdje su izraelske snage, kako to navode izvještaji, uništile samo mali dio mreže tunela, uništenje, možda, nije primarni cilj. Detoniranje eksploziva ili puštanje plina ili vode iz tunela u tunel s velike udaljenosti moglo bi onesposobiti ove tunele. Kada je riječ o “spužvastim bombama” kojima prijete Izraelci, a koje su u stanju ispustiti veliku količinu ekspandirajuće pjene bez eksplozije, one postoje samo u glavama njihovih stratega, navodi se u zaključku lista.

Izvor: Agencije