Izazov pred SAD-om: Treba li pokrenuti široku vojnu kampanju protiv Husa?

Dok jedni zagovaraju jače napade na Huse, drugi kažu da je okončanje rata u Gazi jedino rješenje za krizu u Crvenom moru, jer Husi neće odustati od podrške Palestincima.

SAD i mala grupa saveznika izveli su gotovo 20 zračnih napada na ciljeve Husa u Jemenu od sredine januara (AS1 Jake Green RAF/UK MOD/Handout via REUTERS)

Sve odvažniji napadi Husa na teretne brodove u Crvenom moru nastavljaju se uprkos sedmicama američkih zračnih napada, pojačavajući izazov odvraćanja grupe koja se nastoji transformirati iz marginalnog igrača u jednu od najstrašnijih naoružanih grupa na Bliskom istoku.

Wall Street Journal piše da ti uporni napadi Husa otvaraju nova pitanja za administraciju američkog predsjednika Joea Bidena o tome kako ih zaustaviti i spriječiti da kontinuirani rat u Pojasu Gaze potakne još destabilizirajući regionalni sukob.

Odgovor pod vodstvom SAD-a doživio je još jedan udarac u nedjelju kada je napad Husa onesposobio brod Rubymar u vlasništvu Ujedinjenog Kraljevstva u Crvenom moru, prisiljavajući posadu da napusti brod zbog straha da bi mogao potonuti, objavila je britanska kompanija za digitalna rješenja Vanguard Tech.

SAD i mala grupa saveznika izveli su gotovo 20 zračnih napada na ciljeve Husa u Jemenu od sredine januara u nastojanju da prekinu njihove napade na brodove u Crvenom moru, kojima Husi, kako tvrde, vrše pritisak na Izrael da zaustavi rat u Gazi.

Direktno ciljanje lidera Husa

Kevin Donegan, penzionisani komandant Pete flote, rekao je da je najučinkovitiji način za smanjenje prijetnje Husa okončanje rata u Gazi.

“… U međuvremenu, ne možemo dopustiti Husima da unište globalni lanac snabdijevanja“, rekao je Donegan, piše WSJ.

Nadwa Al-Dawsari, nerezidentna saradnica na Institutu za Bliski istok, rekla je da bi proširena američka vojna kampanja svakako bila neučinkovita.

“Zračni napadi neće neutralizirati sposobnosti Husa”, rekla je.

Al-Dawsari zastupa stav da SAD treba pojačati direktnu vojnu podršku jemenskoj vladi, neprijatelju Husa.

Od novembra Husi napadaju komercijalne i vojne brodove u prometnom Crvenom moru, preko kojeg se odvija 12 posto globalne trgovine. Grupa je na početku rekla da cilja na brodove povezane s Izraelom u znak solidarnosti s Palestincima u Pojasu Gaze, koji su pod izraelskim napadom od oktobra.

Grupa je kasnije rekla da proširuje svoje mete na brodove povezane sa Sjedinjenim Američkim Državama i Ujedinjenim Kraljevstvom nakon što su Washington i London izveli zračne napade na položaje Husa u Jemenu u nadi da će ih odvratiti od daljnjih napada.

Izvor: Agencije