Iran optužio Izrael za napad na plinovod

Dvije eksplozije na plinovodu jug – sjever prošle sedmice prekinule su snabdijevanje u nekoliko iranskih pokrajina.

Cjevovod dug otprilike 1.270 kilometara počinje u Asaluyehu, centru iranskog priobalnog plinskog polja Južni Pars [File: Vahid Salemi/AP]

Iran je optužio Izrael da stoji iza dva prošlosedmična napada na plinovode koji su prekinuli snabdijevanje u nekoliko provincija, što dodatno podiže napetosti između regionalnih neprijatelja usred rata u Gazi.

“Eksplozija plinovoda u zemlji djelo je Izraela”, rekao je ministar nafte Javad Owji u srijedu nakon sastanka vlade.

“Zavjera je osujećena”, rekao je.

Dvije eksplozije pogodile su vodeću iransku plinovodnu mrežu jug-sjever 14. februara. Owji ih je ranije opisao kao “teroristički čin ili sabotažu” ne navodeći ko stoji iza napada.

Iran je i u prošlosti optuživao izraelske agente za slična djela navodne sabotaže [File: Morteza Nikoubazl/Reuters]

“Neprijatelj je namjeravao poremetiti snabdijevanje plinom u provincijama i izložiti distribuciju plina ljudima u opasnost”, izvijestila je državna novinska agencija IRNA citirajući Owjija, koji nije pružio dokaze za svoju tvrdnju.

Izrael nije priznao da je izveo napad, ali ponekad tvrdi da ima špijunske misije u inostranstvu.

Niz ranijih tajanstvenih napada

Eksplozije su pogodile plinovod koji ide od Chaharmahala na zapadu Irana i pokrajine Bakhtiari prema sjeveru do gradova na Kaspijskom moru. Cjevovod dug otprilike 1.270 kilometara počinje u Asaluyehu, centru iranskog priobalnog plinskog polja Južni Pars.

Nema izvještaja o žrtvama u napadu.

Državni mediji izvijestili su da je snabdijevanje prekinuto u pokrajinama Sjeverni Horasan na sjeveroistoku, Lorestan na zapadu i Zanjan na sjeverozapadu.

Owji je ranije uporedio napad sa nizom tajanstvenih napada na plinovode 2011, uključujući i jedan oko godišnjice iranske revolucije 1979. godine.

Iran je i u prošlosti optuživao izraelske agente za slična djela navodne sabotaže.

Izrael je izveo napade u Iranu, ali su uglavnom ciljali njegove nuklearne i vojne lokacije.

Izvor: Al Jazeera i agencije