Iran isporučio Rusiji oko 400 balističkih raketa

Izvori agencije Reuters rekli su da je Teheran poslao Rusiji rakete poput Zolfaghara, koji može pogoditi ciljeve udaljene 300 do 700 kilometara.

Pojedine rakete isporučene su Rusiji brodovima preko kaspijskog mora, dok su druge prevezene avionima (EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH)

Iran je Rusiji isporučio veliki broj balističkih projektila zemlja – zemlja, objavio je u četvrtak Reuters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Tri izvora iz Irana rekla se da je Teheran poslao Rusiji oko 400 balističkih projektila kratkog dometa, poput Zolfaghara, koji može pogoditi ciljeve udaljene 300 do 700 kilometara, prenio je Reuters.

Isporuke su počele početkom januara nakon sastanaka krajem prošle godine između iranskih i ruskih vojnih i sigurnosnih zvaničnika koji su održani u Teheranu i Moskvi, prema riječima jednog od izvora iz Irana.

Pojedine rakete isporučene su Rusiji brodovima preko Kaspijskog mora, dok su druge prevezene avionima.

‘Bit će još pošiljki’

„Bit će još pošiljki. Dozvoljeno nam je da izvozimo oružje u bilo koju zemlju koju želimo”, rekao je neimenovani izvor blizak iranskoj vojsci.

Ograničenja Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda na iranski izvoz projektila, dronova i drugih tehnologija istekla su u oktobru.

Portparol Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je početkom januara da je SAD zabrinut da je Rusija blizu nabavke balističkog oružja kratkog dometa od Irana, pored raketa koje su već nabavljene iz Sjeverne Koreje.

Izvor: Agencije