Hiljade migranata nastoje ući u Finsku preko Rusije

Finska je prošle godine zatvorila sve granične prelaze na svojoj 1.340 kilometara dugoj granici s Rusijom zbog velikog porasta migranata koji nisu imali valjanu dokumentaciju za ulazak u EU.

Brojni migranti mogli bi pokušati ilegalno preći granicu na proljeće kada okopni duboki snijeg (Lehtikuva/Lauri Heino/Reuters)

Finska je objavila da hiljade migranata iz trećih zemalja čekaju da pređu granicu i uđu na njen teritorij iz Rusije, prenosi Hina.

Finska je prošle godine zatvorila sve granične prelaze na svojoj 1.340 kilometara dugoj granici s Rusijom zbog velikog porasta migranata koji nisu imali valjanu dokumentaciju za ulazak u Evropsku uniju.

Helsinki optužuje Moskvu da samo prosljeđuje migrante na finsku granicu, ali Kremlj odbacuje te optužbe.

“Imamo informaciju da na ruskoj strani hiljade ljudi čekaju da uđu u Finsku, rekla je ministrica unutrašnjih poslova Mari Rantanen, dodavši da to predstavlja “prijetnju društvu”.

EU bez rješenja

Također je upozorila da bi brojni migranti mogli pokušati ilegalno preći granicu na proljeće kada okopni duboki snijeg i kada porastu temperature.

Prema njenim riječima, zakonodavstvo EU-a ne nudi rješenje u ovakvim situacijama s kojima se sada suočava i njena zemlja.

Između augusta i decembra prošle godine iz Rusije u Finsku je ušlo više od 1.300 azilanata iz Jemena, Somalije i Sirije.

Od tog broja finske imigracijske vlasti ne mogu locirati 160 migranata pa se pretpostavlja da su otišli u neku drugu evropsku zemlju.

Izvor: Agencije