Al-Duwairi: Cilj rata koji Izrael vodi u Gazi je izgladnjivanje

Procjenjuje se da u gradu Gazi i na sjeveru trenutno živi između 300.000 i 700.000 ljudi, a prema riječima strateškog stručnjaka, Izrael ih želi evakuirati iz tog dijela Pojasa.

Kroz iscrpljivanje zaliha hrane i roba te nametanje potpune opsade koja onemogućava ulazak humanitarne pomoći u sjeverni Pojas njegovim stanovnicima, već su vidljivi rezultati rata izgladnjivanjem (Reuters)

Kroz iscrpljivanje zaliha hrane i roba te nametanje potpune opsade koja onemogućava ulazak humanitarne pomoći u sjeverni Pojas njegovim stanovnicima, već su vidljivi rezultati rata izgladnjivanjem, koji vode izraelske okupacijske snage protiv stanovnika Pojasa Gaze.

U tom kontekstu, vojni i strateški stručnjak, general-major Fayez Al-Duwairi, kaže da sve religije, međunarodni zakoni i sporazumi UN-a zabranjuju izgladnjivanje kao sredstvo rata i smatraju ga ratnim zločinom.

Al-Duwairi – tokom svoje analize za Al Jazeeru – potvrđuje da je cilj Izraela da isprazni Gazu od stanovništva, koristeći prisilno raseljavanje, uz napomenu da je sve što se dešava sredstvo za postizanje tog cilja.

Procjenjuje se da u gradu Gazi i njenom sjeveru trenutno živi između 300.000 i 700.000 ljudi, a prema riječima strateškog stručnjaka, Izrael ih želi evakuirati iz tog dijela Pojasa i potisnuti ka jugu.

Al-Duwairi se poziva na izjave izraelskog ministra baštine Amichaija Eliyahua, u kojima prijeti da će gađati Gazu nuklearnom bombom, kao i ministra finansija Bezalela Smotricha koji je pozvao na zadržavanje u Gazi samo 150.000 njenih stanovnika. Podsjetio je i na riječi ministra odbrane Yoava Galanta koji je rekao da se Izrael bori protiv “ljudskih životinja”, kojima će se uskratiti i “voda i struja i hrana i gorivo.”

Bombardovanje ljudi u redu za pomoć

Ističe da ne postoji ratni zločin, a da ga okupacija nije počinila, uz korištenje svih sredstava za postizanje svog cilja, poput izgladnjivanja, uništavanja infrastrukture, prisilnog raseljavanja i borbe protiv Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć i rad s palestinskim izbjeglicama (UNRWA).

Kada je riječ o operacijama koje je izraelska vojska izvela u naselju Al-Zaytoun, u istočnom dijelu grada Gaze, a s ciljem uništavanja infrastrukture Hamasa, Al-Duwairi je rekao da one demantuju prethodne tvrdnje Izraela o eliminaciji Hamasovih vojnih kapaciteta u sjevernom Pojasu.

Dodao je da postoji još jedna dimenzija onoga što okupacija radi u naselju Al-Zaytoun, a to je da su te operacije dio sistematskog procesa s ciljem stvaranja tampon zone od predgrađa Beit Hanouna na sjeveru Pojasa Gaze do Rafaha na jugu, a u funkciji toga je i otvaranje puta od Juhr al-Dika u istočnom dijelu centralne regije, pa sve do ulice Al-Rashid (mora), sve s ciljem odvajanja sjevera od ostatka Pojasa, uz osiguranje tog dijela velikim vojnim snagama.

Treba napomenuti da je početkom ovog mjeseca izraelska vojska bombardovala grupu raseljenih koji su čekali dolazak humanitarne pomoći na Kuvajtskom kružnom toku (jugoistočna Gaza), a konvoj pomoći UNRWA-e je gađan u ulici Al-Rashid iz izraelskih vojnih čamaca.

Izvor: Agencije