Vijeće sigurnosti UN-a danas glasa o arapskom prijedlogu rezolucije o Gazi

Očekuje se da će rezolucija, koju je podnio Alžir kao predstavnik arapskih zemalja, dobiti široku globalnu podršku za okončanje rata između Izraela i Hamasa; SAD najavio veto.

Arapske države, koje imaju podršku brojnih zemalja članica UN-a, već mjesecima zahtijevaju prekid vatre u Gazi (Reuters)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija glasat će danas o arapskom prijedlogu rezolucije kojom se zahtijeva hitan humanitarni prekid vatre u Gazi, a na koju je SAD najavio veto.

Očekuje se da će rezolucija, koju je podnio Alžir kao predstavnik arapskih zemalja, dobiti široku globalnu podršku za okončanje rata između Izraela i Hamasa, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Američka ambasadorica u UN-u Linda Thomas-Greenfield potvrdila je da će administracija američkog predsjednika Joe Bidena uložiti veto na rezoluciju koju su predložile arapske države.

Prema njenim riječima, usvajanje tog dokumenta moglo bi da ometa napore SAD-a da se postigne sporazum između zaraćenih strana koji bi doveo do prekida neprijateljstava na najmanje šest sedmica i oslobađanja svih talaca koje drži Hamas.

Američki nacrt rezolucije

Sjedinjene Američke Države također su predložile svoj nacrt rezolucije Vijeću sigurnosti UN-a u kojem se traži podrška tog tijela “za privremeno primirje u Gazi čim to bude moguće”, prenijela je ranije agencija Reuters koja je imala uvid u tekst.

Washington je do sada izbjegavao da koristi riječ “primirje” u UN-u, ali se u nacrtu nove rezolucije ponavljaju izrazi koje je predsjednik SAD-a koristio prošle sedmice tokom razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

U nacrtu američke rezolucije također se “utvrđuje da bi pod trenutnim okolnostima, velika kopnena ofanziva u Rafahu rezultirala daljom štetom po civile i njihovim novim raseljavanjem, moguće i u susjedne zemlje”, prenio je ranije Glas Amerike.

Ofanziva bi, kako se navodi, “imala ozbiljne posljedice po regionalni mir i sigurnost” i zbog toga se naglašava da “ne bi trebala da bude izvedena pod trenutnim okolnostima”.

Više od 29.000 ubijenih Palestinaca

Zamjenik američkog ambasadora u UN-u Robert Wood rekao je u ponedeljak da rezolucija koju su predložile arapske države nije “efikasan mehanizam za ostvarenje tri željena cilja: izvlačenje talaca, veću humanitarnu pomoć i duži prekid borbi”.

“Sa američkim nacrtom rezolucije vidimo još jednu moguću opciju i o tome ćemo razgovarati. Mislim da ne možete očekivati da će se nešto dogoditi u utorak”, rekao je Wood i dodao da “SAD ne vjeruje u ishitrena glasanja, ali prepoznaje hitnost situacije”.

Dok se izraelska vojna operacija u palestinskim teritorijama intenzivira, arapske države, koje imaju podršku brojnih zemalja članica UN-a, već mjesecima zahtijevaju prekid vatre.

Broj ubijenih Palestinaca premašio je 29.000, saopćilo je palestinsko ministarstvo zdravstva u Gazi, a većinu žrtava čine žene i djeca.

Izvor: Agencije