Ukrajina: Žestoki ruski napadi na istočnom i južnom frontu

Ukrajinski glavni štab objavio je u utorak ujutro kako je Rusija u posljednja 24 sata izvela 84 napada, uvjeravajući da ih je ukrajinska vojska sve “odbila”.

Ruske snage nastavljaju gotovo svaki dan bombardirati područja daleko od glavnih borbi (Reuters)

Ukrajina je u utorak objavila da su ruske snage izvele desetke napada na istok i jug države, dan nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski priznao kako je situacija za njegove snage “ekstremno teška” jer nemaju dovoljno municije, a Sjedinjene Američke Države su uskratile pomoć nakon gotovo dvije godine ratovanja, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Napadi se događaju u trenutku kada Ukrajina bilježi 10. godišnjicu smrti desetaka demonstranata u Kijevu, tokom Revolucije dostojanstva ili Majdanske revolucije, što je dovelo do pada čelnika države koje je podržavala Moskva. To je označilo i početak aneksije Krima te proruske separatističke pobune na istoku Ukrajine.

“Prošlo je deset godina od početka pokušaja da nas unište i da se uništi naša nezavisnost”, napisao je na Facebooku ukrajinski predsjednik Zelenski. “Ali izdržali smo prije deset godina i držimo se i danas.”

Rusija nas je “pokušala pretvoriti u koloniju, ali nije postigla svoj cilj. Pobijedit ćemo”, naveo je šef Ureda predsjednika Andrij Jermak.

Zabilježena 84 napada u 24 sata

Ukrajinski glavni štab objavio je u utorak ujutro kako je Rusija u posljednja 24 sata izvela 84 napada, uvjeravajući da ih je ukrajinska vojska sve “odbila”. Napadi su izvedeni nakon što je Rusija u subotu zauzela Avdijivku u Donjeckoj oblasti.

Kod Avdijivke Rusija je izvela devet napada, a kod Marijinke, jugozapadno od Avdijivke, 21 te 14 u području Bahmuta i 11 u Zaporiškoj oblasti. U području Avdijivke “Rusi se pregrupiraju, postigli su svoje taktičke ciljeve” i “vjerovatno će prebaciti jedinice prema drugim sektorima”, istakao je glasnogovornik Ukrajinske vojske Dmitro Lihovij.

“Situacija je ekstremno teška na nekoliko tačaka linije fronta, gdje su ruske jedinice koncentrirale maksimum rezervista”, rekao je u ponedjeljak navečer Zelenski.

“Oni profitiraju od kašnjenja pomoći Ukrajini”, dodao je, referirajući se na to što je Američki kongres blokirao šezdeset milijardi američkih dolara vojne pomoći Ukrajini.

Poginulo pet civila

Kijevu nedostaje artiljerijske municije, raketa za protivzračnu odbranu i oružja dugog dometa. Vojska, također, teško obnavlja svoje redove nakon neuspjeha protivofanzive u ljeto 2023. godine, navode agencije.

Ruske snage nastavljaju, također, gotovo svaki dan bombardirati područja daleko od glavnih borbi.

Pet civila poginulo je tako u ruskom napadu na selo u regiji Sumi, na sjeveroistoku Ukrajine, uz rusku granicu, objavila je u utorak ukrajinska vojska.

Protivzračna odbrana objavila je da je uništila 23 drona Shaheed, ispaljena u noći na utorak na nekoliko ukrajinskih regija.

Izvor: Agencije