Stručnjaci UN-a upozoravaju na izraelsko nasilje nad Palestinkama

Stručnjaci UN-a izražavaju zabrinutost zbog izvještaja o navodnim kršenjima ljudskih prava u Gazi i na okupiranoj Zapadnoj obali.

Stručnjaci UN-a izražavaju zabrinutost zbog navoda o kršenju ljudskih prava palestinskih žena i djevojaka (Mohammed Salem/Reuters)

Stručnjaci UN-a izrazili su zabrinutost zbog navoda o kršenju ljudskih prava palestinskih žena i djevojaka u Gazi i na okupiranoj Zapadnoj obali otkako je Izrael pokrenuo rat protiv Gaze 7. oktobra.

Ured visokog komesara UN-a za ljudska prava (OHCHR) rekao je u ponedjeljak u saopćenju da je primio informaciju da su palestinske žene i djevojke “navodno namjerno pogubljene u Gazi, često zajedno s članovima porodica, uključujući njihovu djecu”.

Stručnjaci UN-a rekli su da su “šokirani izvještajima o namjernom ciljanju i izvansudskom ubijanju palestinskih žena i djece na mjestima gdje su tražili utočište ili dok su bježali. Neki od njih su navodno držali komade bijele tkanine kada ih je ubila izraelska vojska ili pridružene snage.”

Izrael je pokrenuo napad na Gazu nakon što je palestinska grupa Hamas predvodila napad na Izrael 7. oktobra, ubivši najmanje 1.139 ljudi, prema službenim izraelskim podacima. Oko 250 drugih zarobljeno je i odvedeno u Gazu kao taoci.

Izrael je odgovorio razornim bombardiranjem i kopnenom invazijom koja je raselila više od 80 posto stanovništva Gaze i pretvorila velik dio teritorije u ruševine. Više od 29.000 ljudi ubijeno je u izraelskom napadu, prema palestinskim vlastima.

Na okupiranoj Zapadnoj obali i istočnom Jerusalemu, izraelske su snage intenzivirale napade od 7. oktobra, ubivši stotine Palestinaca i zatvorivši hiljade drugih.

Stručnjaci UN-a izrazili su zabrinutost zbog proizvoljnog pritvaranja stotina palestinskih žena i djevojaka, uključujući borce za ljudska prava, novinare i humanitarne radnike u Gazi i na Zapadnoj obali.

Mnoge su navodno bile podvrgnute nečovječnom postupanju, uskraćene su im menstrualne potrepštine, hrana i lijekovi te su također pretrpjele teške batine, naveo je OHCHR. Najmanje jednom su palestinske žene zatvorene u Gazi navodno držane u kavezu na kiši i hladnoći, bez hrane.

Višestruki oblici seksualnog nasilja

“Posebno smo uznemireni izvještajima da su palestinske žene i djevojke u pritvoru također bile podvrgnute višestrukim oblicima seksualnog napada, poput skidanja i pretresa od strane muških oficira izraelske vojske. Najmanje dvije palestinske zatvorenice su navodno silovane, dok je drugima navodno prijećeno silovanjem i seksualnim nasiljem,” rekli su stručnjaci.

Napomenuli su da je fotografije zatvorenica u ponižavajućim okolnostima također navodno snimila izraelska vojska i postavila na internet.

Nepoznat broj palestinskih žena i djece, uključujući djevojčice, navodno je nestao nakon kontakta s izraelskom vojskom u Gazi, rekli su stručnjaci.

“Postoje uznemirujući izvještaji o najmanje jednom ženskom djetetu koje je izraelska vojska prisilno prebacila u Izrael, te o djeci koja su odvojena od roditelja, čije boravište ostaje nepoznato”, rekli su.

Pozvali su na nezavisnu, nepristranu i efikasnu istragu o optužbama i Izrael na saradnju.

“Ova navodna djela mogu predstavljati teška kršenja međunarodnog prava o ljudskim pravima i humanitarnog prava te dovesti do ozbiljnih zločina prema međunarodnom krivičnom pravu koji bi se mogli procesuirati prema Rimskom statutu”, rekli su stručnjaci.

“Oni koji su odgovorni za ove očite zločine moraju odgovarati, a žrtve i njihove porodice imaju pravo na punu naknadu i pravdu.”

Izvor: Al Jazeera