Prekinuta rasprava o mogućem izručenju Juliana Assangea SAD-u

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange nije se pojavio na početku suđenja u Londonu, na kojem je Viši sud trebalo konačno da odluči hoće li on biti izručen iz Velike Britanije u SAD.

Na sudu, Assangeov pravni tim je tvrdio da ima dokaze o zavjeri CIA-e, u vrijeme kada je Donald Trump bio predsjednik SAD-a, da ga kidnapira ili ubije u ambasadi Ekvadora u Londonu (REUTERS/Isabel Infantes)

Viši sud u Londonu prekinuo je suđenje tokom kojeg je trebalo da se donese odluka hoće li Julian Assange biti izručen iz Velike Britanije u Sjedinjene Američke Države i zakazalo njegov nastavak za srijedu ujutro.

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange nije se pojavio na početku suđenja u Londonu, na kojem je Viši sud trebalo konačno da odluči hoće li on biti izručen iz Velike Britanije u SAD, iz zdravstvenih razloga, saopštili su njegovi advokati, prenosi Beta BBC.

Assangeov tim iznio je argumente da u njegovom slučaju postoji kršenja ljudskih prava i da je slučaj politički motiviran.

‘Zavjera CIA-e’

Na sudu, Assangeov pravni tim je tvrdio da ima dokaze o zavjeri CIA-e, u vrijeme kada je Donald Trump bio predsjednik SAD-a, da ga kidnapira ili ubije u ambasadi Ekvadora u Londonu.

Španski sud odvojeno istražuje navode da je jedna firma za osiguranjem sa sjedištem u Španiji špijunirala Assangea tokom njegovih godina u ambasadi.

Ed Fitzgerald KC, Assangeov advokat, rekao je sudu da se ne može vjerovati u američka obećanja da će dobiti pošten tretman i da bi njegov klijent mogao biti osuđen na krajnje nepravedan i nesrazmjeran način ako bude izručen.

Izvor: Agencije