Poljski farmeri blokiraju granične prijelaze s Ukrajinom

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je situacija na granici pokazala ‘eroziju solidarnosti na dnevnoj bazi’.

Protesti poljskih poljoprivrednika su predviđeni da traju do 15. marta (Reuters)

Poljski farmeri najavili su da će intenzivirati proteste na granici sa Ukrajinom, blokirajući gotovo sav saobraćaj u, kako tvrde, pokušaju da se spasu njihova sredstva za život, dok Kijev tvrdi da ta situacija utječe na odbrambene sposobnosti Ukrajine.

Glasnogovornik poljskog Solidarnog sindikata poljoprivrednika Adrian Wawrzyniak najavio je da će doći do “cjelokupne blokade saobraćaja na graničnim prijelazima”, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Wawrzyniak je rekao da će vojnoj pomoći biti dozvoljeno da prođe kroz granicu, ali da će doći do blokade luka i autoputeva, kao i cjelokupnog putničkog saobraćaja.

Ukrajinski prevoznici rekli su da planiraju miran protest na tri prijelaza koja su već blokirali poljski poljoprivrednici.

‘Erozija solidarnosti’

U komentaru novinskoj agenciji Ukrinform, njihov predstavnik je najavio da će kontrolisati kretanje na prijelazima sprečavajući poljske kamione da zaobiđu ono što je nazvao opštim redom.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u ponedjeljak da je situacija na granici pokazala “eroziju solidarnosti na dnevnoj bazi”.

On je naglasio da je samo pet posto ukrajinskog poljoprivrednog izvoza prošlo granicu sa Poljskom, dodavši da se radi više o politici nego o žitu.

“Potrebne su nam zajedničke odluke, racionalne odluke, za rješavanje ove situacije”, istakao je Zelenski.

Protesti poljskih poljoprivrednika su predviđeni da traju do 15. marta.

Izvor: Agencije