Počelo saslušanje u slučaju Assangea

Advokati će pokušati osporiti odluku o izručenju na dvodnevnom saslušanju na Visokom sudu u Londonu, kada će Assange možda posljednji put dobiti priliku da zaustavi izručenje na engleskim sudovima.

Američki tužitelji žele suditi 52-godišnjem Assangeu po 18 tačaka vezanih uz njegovu objavu velike količine povjerljivih američkih vojnih i diplomatskih izvještaja putem WikiLeaksa (Reuters)

Britansko pravosuđe započelo je preispitivanje zahtjeva Juliana Assangea kojim se traži osporavanje odluke o izručenju SAD-u zbog objave tajnih dokumenata, bez prisustva utemeljitelja WikiLeaksa koji je, prema riječima njegovog advokata, bolestan i ne osjeća se dobro da bi prisustvovao saslušanju.

Američki tužitelji žele suditi 52-godišnjem Assangeu po 18 tačaka vezanih uz njegovu objavu velike količine povjerljivih američkih vojnih i diplomatskih izvještaja putem WikiLeaksa.

Tvrde da su informacije koje su procurile životno ugrozile njihove agente te da za takav postupak nema opravdanja.

“Danas se ne osjeća dobro, nije prisutan u sudnici”, rekao je na otvaranju ročišta na londonskom Visokom sudu Assangeov advokat Edward Fitzgerald, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Assangeovi advokati će pokušati osporiti odluku o izručenju na dvodnevnom saslušanju pred sucima na Visokom sudu u Londonu, kada će možda posljednji put dobiti priliku da se zaustavi izručenje na engleskim sudovima. Njegova supruga Stella je prošle sedmice kazala da se radi o pitanju života i smrti.

Dvodnevno saslušanje

Na dvodnevnom saslušanju će britansko pravosuđe presuditi o odluci britanske vlade koja je u junu 2022. odbila Assangeovu žalbu na izručenje SAD-u.

Britanija je njegovo izručenje SAD-u odobrila 2022. godine, nakon što ga je sudac isprva obustavio zbog zabrinutosti oko Assangeovog mentalnog zdravlja, odnosno opasnosti od samoubistva u slučaju da ga se deportira.

Assangeove pravne bitke počele su 2010. nakon čega je sedam godina proveo u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, prije nego li je odatle izvučen i zatvoren 2019. zbog kršenja uvjeta puštanja na slobodu. Od tada je u najstrožijem zatvoru na jugoistoku Londona.

Ispred suda u Londonu danas se okupila grupa ljudi skandirajući “Oslobodite Juliana Assangea”. Njegova supruga Stella ih je pozvala da protestuju “sve dok Julian ne bude oslobođen”.

“Julianu i nama treba sloboda”, rekla je njegova supruga.

Assanea podržavaju Amnesty International, Reporteri bez granica, medijske organizacije koje su sarađivale s WikiLeaksom i australski političari, kao što su premijer Anthony Albanese, koji je prošle sedmice glasao za prijedlog povratka Assangea u Australiju. Papa Franjo prošle godine primio njegovu suprugu.

‘Umrijet će’

Ako Assange dobije saglasnost u posljednjem suđenju, održat će se puno saslušanje kako bi se opet razmotrio njegov slučaj. Ako izgubi, preostaje mu samo Evropski sud za Ljudska prava (ECHR), na kojem je već uložio žalbu do suđenja u Londonu.

Stella Assange je prošle sedmice kazala da će podnijeti hitni nalog ECHR-u ako bude trebalo. Poručila je da njen suprug neće preživjeti bude li bio izručen.

“Zdravlje mu se pogoršava, kako tjelesno, tako i psihički”, kazala je.

“Život mu je ugrožen dokle god je u zatvoru, a ako ga se izruči, umrijet će”, dodala je.

Hiljade tajnih povjerljivih dokumenata

Assangeov brat Gabriel Shipton uporedio je osnivača WikiLeaksa s Aleksejem Navaljnim, ruskim opozicionim aktivistom koji je u petak umro u zatvoru dok je služio tridesetogodišnju kaznu.

“Dobro znam kako je to kad vam je voljena osoba nepravedno zatvorena, bez nade da će biti puštena”, kazao je za BBC. “Bojimo se da će umrijeti: da ćemo ga izgubiti i da će nam ga uzeti američki zatvor, ili pak da će umrijeti u britanskome zatvoru.”

WikiLeaks se proslavio 2010. kada je objavio videosnimak američke vojske kako u napadu helikopterima Apache u Bagdadu 2007. ubija desetke ljudi, među kojima i dva novinara Reutersa.

Nakon toga je objavio hiljade tajnih povjerljivih dokumenata i diplomatskih izvještaja u kojima SAD kritizira svjetske vođe, od ruskog predsjednika Vladimira Putina do članova saudijske kraljevske porodice.

Izvor: Agencije