Parlament Mađarske sljedeće sedmice o pristupanju Švedske NATO-u

Mađarska je jedina članica NATO-a koja još nije ratificirala švedski zahtjev, što je proces koji zahtijeva podršku svih članica NATO-a.

Krajem prošle sedmice je mađarski premijer Orban kazao kako će Parlament njegove države moći ratificirati ulazak Švedske u NATO na početku proljetnog zasjedanja kasnije u februaru (Reuters)

Mađarska, posljednja država članica Sjevernoatlantskog pakta (NATO) koja nije ratificirala članstvo Švedske, sprema se da glasa u ponedjeljak, saopćeno je danas, prenosi Beta pozivajući se na AFP.

“Tražim od predsjednika Parlamenta da na dnevni red sjednice 26. februara uvrsti konačno glasanje o protokolu o pristupanju Švedske Ugovoru o Atlantskom savezu koji namjeravamo podržati”, napisao je na društvenoj mreži Facebook predsjednik zastupničke grupe Fidesz Mate Kocsis.

Malo zatim je održana konferencija za medije u Štokholmu gdje je švedski ministar Pal Jonson pozdravio vijesti o najavi iz Parlamenta Mađarske o glasanju.

Poslije početka ruske invazije na Ukrajinu, Švedska je u maju 2022. objavila kandidaturu za NATO, istovremeno sa Finskom, koja je u aprilu 2023. postala 31. članica ove organizacije.

Mađarska je jedina članica NATO-a koja još nije ratificirala švedski zahtjev, što je proces koji zahtijeva podršku svih članica NATO-a.

Orbanova ranija najava

Krajem prošle sedmice je mađarski premijer Viktor Orban kazao kako će Parlament njegove države moći ratificirati ulazak Švedske u NATO na početku proljetnog zasjedanja kasnije u februaru.

“Dobra vijest je da će naš spor sa Švedskom uskoro biti riješen”, rekao je on.

“Idemo u smjeru da na početku proljetnog zasjedanja Parlamenta ratificiramo pristup Švedske NATO-u”, dodao je, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Orban je istakao kako su švedski premijer Ulf Kristersson i on poduzeli korake za “obnovu povjerenja” između država, ali nije otkrio pojedinosti.

Izvor: Agencije