Izraelski vojni zvaničnik: Hamasov arsenal nas je stavio pred izazove bez presedana

Izraelski vojni zvaničnik kaže da su frakcije otpora gađale izraelske snage svim borbenim sredstvima, raketama i projektilima koje su razvile kako bi bili ubojitiji za ciljanu vojnu opremu.

Al-Qassam navodi da je od početka agresije na Gazu uništio više od 1.100 vojnih vozila okupacije (Izraelska vojska)

Okupirani Jerusalem – Šef odjela za proizvodnju tenkova i oklopnih transportera u izraelskom ministarstvu sigurnosti Oren Geber rekao je da je arsenal Islamskog pokreta otpora Hamas u Pojasu Gaze izraelskoj vojsci priredio neviđene izazove, te da je vojska ostala zatečena količinom vatre, oružja i municije koje su u posjedu frakcija palestinskog otpora u Pojasu Gaze.

Tokom intervjua za izraelske ekonomske novine Calcalist, Geber se osvrnuo na gubitke u vojnoj opremi i mehanizaciji, ističući da su količine vatre i raketa koje se usmjeravaju na vojsku, za nju bez presedana u prošlosti.

Istakao je da su frakcije otpora, predvođene brigadama Al-Qassam, vojnim krilom Hamasa, gađale izraelske snage svim borbenim sredstvima, raketama i projektilima koje su razvile kako bi bili ubojitiji za ciljanu vojnu opremu, što je Izrael stavilo pred izazov sa kojim se nije suočio ni u jednoj prethodnoj vojnoj operaciji.

Kazao je da je izraelska vojska svjesno provodila eksperimente na odbrambenim sistemima na tenkovima i transporterima, nastojeći razviti odbranu i vojne mehanizme koji su bili na meti ciljanja Hamasovih raketa.

Okupaciona vojska odbija otkriti broj poginulih i povrijeđenih u tenkovima i oklopnim vozilima (glasnogovornik izraelske vojske)

‘Opasni sveobuhvatni mehanizam’

Izraelski vojni zvaničnik tvrdi da su “beskonačne količine Hamasovog oružja” i snaga njihove infrastrukture svakako iznenađenje, te da je nevjerovatna količina protutenkovskog oružja kojim su gađane njihove snage “u poređenju sa bilo kojim ratom kojem smo svjedočili u prošlosti, što ukazuje na stepen pripremljenosti Hamasa za ovaj rat.”

Što se tiče najčešćeg oružja kojim Hamas gađa okupacione snage, Geber u intervjuu objašnjava da su to najčešće rakete i RPG-ovi različitih formi i proizvođača. To su rakete koje nosi i lansira jedna osoba koristeći pri tome podzemnu infrastrukturu i mrežu tunela.

Rekao je da određeni elementi Hamasa posjeduju vrlo važna saznanja i obavještajne podatke, kako je saznao, nazvavši to “opasnim sveobuhvatnim mehanizmom”.

Dodao je da je veliki dio ovih projektila prošao razvoj i modifikaciju skladno Hamasovim ciljevima, te da oni sadrže dvostruke bojeve glave, dok članovi pokreta kontroliraju vlastite operativne mehanizme za lansiranje raketa razvijenih da ciljaju i pogađaju oružje okupacije s mnogo kraćeg dometa.

Odbio je otkriti broj poginulih izraelskih vojnika u tenkovima ili oklopnim transporterima od početka kopnene operacije, tvrdeći da su “još uvijek u ratu”.

Što se tiče posljedica agresije na Gazu i trenutnih tenzija s Hezbollahom duž sjeverne granice koje su dovele do povećanja izraelskog sigurnosnog budžeta za 2024. godinu na više od 125 milijardi šekela (35 milijardi dolara), te stepena spremnosti okupacione infrastrukture za podršku proizvodnji tenkova i oklopnih transportera, naveo je da se čekaju konačne odluke kako bi se vidjelo šta je činiti po ovom pitanju.

Izvor: Al Jazeera