Hrana za životinje postaje hrana za stanovnike Pojasa Gaze

Videosnimci koji su se proširili platformama a koji dokumentiraju patnju naroda Gaze zbog gladi, bolne i okrutne prizore, izazvali su veliko saosjećanje, posebno u arapskom svijetu.

Palestinska djeca čekaju da dobiju hranu (REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa)

Hešteg „sjeverna Gaza gladuje“ postao je popularan na društvenim platformama nakon što se kroz nekoliko videozapisa iz Pojasa Gaze dokumentovalo suočavanje stanovnika sa glađu zbog aktuelnog rata i opsade koju je izraelska okupacija nametnula Pojasu, koji ne dobija hranu niti humanitarnu pomoć, što je navelo raseljene da koriste stočnu hranu.

„Ako ne umremo od bombardovanja, umrijet ćemo od gladi“, apelirala je svijetu Ghada Zaki u videu koji je objavila na svom nalogu na Instagramu, prenoseći tragediju gladovanja na sjeveru Gaze.

U drugom videu koji je objavio palestinski novinar Hossam Shabat, jedna majka govori o svojoj patnji sa glađu nakon što je njena hendikepirana kćerka jela ruku od gladi. Živjela je dobro prije početka izraelske agresije na Pojas Gaze, iako joj je muž bio običan radnik u palestinskom vladinom sektoru.

Al Jazeerin dopisnik iz Pojasa Gaze, Anas al-Sharif, na platformi X govorio je o svojoj patnji zbog gladi koja je zahvatila sjeverni dio Pojasa Gaze, rekavši: „Stojim ispred kamere da prenesem patnju svog naroda i da pričam o gladi koju proživljavamo. Glad obuzme moje tijelo, pa prestanem da pričam na neko vrijeme, a poslije nastavim. U takvom stanju se nalazimo.“

Patnja naroda Gaze

Videosnimci koji su se proširili platformama a koji dokumentiraju patnju naroda Gaze zbog gladi, bolne i okrutne prizore, izazvali su veliko saosjećanje, posebno u arapskom svijetu.

Izraelske okupacijske snage 137. dan nastavljaju bombardovanje mnogih područja u Pojasu Gaze, dok palestinski borci otpora vode žestoke bitke s izraelskom vojskom u Khan Yunisu na jugu Pojasa Gaze i kvartu Al-Zaytoun u gradu Gazi.

Izrael od 7. oktobra 2023. godine vodi razorni rat u Pojasu Gaze, ostavljajući desetke hiljada civilnih žrtava, većinom djece i žena, pored neviđene humanitarne katastrofe i masovnog uništavanja infrastrukture, što je Tel Aviv dovelo pred Međunarodni sud pravde pod optužbom za genocid.

Izvor: Al Jazeera i agencije