Vojska bila svjesna da će plin osim boraca Hamasa ubiti i izraelske zatvorenike

Izvori su rekli za medije da borci Hamasa ali i izraelski zarobljenici nisu stradali samo od eksplozija, već i od gasova koji su oslobađani u tunelima.

Majka zatočenika Hamasa optužuje izraelsku vojsku da je ubila njenog sina gušenjem nakon što je u Gazi digla tunel u zrak (AFP)

Istraga hebrejske web stranice Sicka Mekomit – pozivajući se na vojne izvore – navodi da je izraelska vojska bila svjesna da bi detoniranje običnih bombi unutar tunela moglo dovesti do oslobađanja otrovnih gasova koji bi ubili borce Islamskog pokreta otpora Hamas, ali i izraelske zarobljenike, uključujući Rona sina Maayane Sherman, koja sada optužuje vojsku da joj je sina namjerno ubila.

Dva izvora izjavila su za ovaj sajt da je vojska svjesna da eksplozija bombi na ulazima tunela oslobađa otrovne gasove u njima, uključujući i ugljen monoksid, te da su na taj način ubijeni borci Hamasa u operaciji “Čuvar zidova” u maju 2021, kada su s tom namjerom na otvore tunela bacane bombe.

Jedan od ova dva izvora navodi da su borci Hamasa tokom te operacije stradali ne samo od eksplozija, već i od gasova koji su se tada oslobađali, dok je drugi izvor govorio o internim eksperimentima koje je sprovela vojska koji su dokazali smrtonosnu efikasnost ove taktike.

Zamka za Hamas

Načelnik generalštaba Gadi Eisenkot je tada postavio cilj – da tunele pretvori u smrtonosnu zamku za stotine boraca Hamasa, kako se navodi u prvom izvoru – čija smrtonosnost nije isključivo vezana za upotrebu hemijske ili biološke eksplozivne glave, već i za detonaciju bombi unutar zatvorenog prostora, koje doprinose oslobađanju gasova koji se šire na veliku površinu ovog prostora.

Pitanje upotrebe otrovnih gasova u Pojasu Gaze izbilo je u prvi plan nakon što je Maayan Sherman – majka Rona, vojnika kojeg je zarobio otpor, a čije je tijelo vraćeno u Izrael sredinom decembra sa tijelima još dvojice zarobljenika – ustvrdila da ga je vojska namjerno ubila.

U intervjuu s njom, internet stranica Sicka Mekomit je objavila da je njen sin ubijen, ali “ne od strane Hamasa niti u slučaju nehotičnog pucanja, već je ubijen namjerno; ubijen je otrovnim gasnim bombama”.

Eksplozije bombi na otvorima tunela oslobađaju i šire otrovne gasove unutra (Reuters)

Dodala je da ju je, nakon vraćanja tijela Rona, posjetila vojna delegacija koja nije odbacila mogućnost smrti njenog sina od trovanja kao posljedice izraelskog bombardovanja. Navela je da “nije bilo lomova ili rana od metaka na njegovom tijelu, pa čak ni tragova fizičkog maltretiranja.”

Prema riječima Daniela Solomona, specijaliste za liječenje traumatskih rana uzrokovanih udisanjem dima i plina, teško je pronaći vanjske znakove koji upućuju na trovanje ugljičnim monoksidom ako je prošao određeni period između smrti i trenutka kada je tijelo izvučeno.

Izraelska vojska kaže da su tijela Shermana i još dvojice pronađena 14. decembra u tunelu u Jabaliji, u blizini mjesta gdje se nalazio Ahmad Al-Ghandour, komandant Sjeverne brigade Al-Qassam brigada, vojnog krila Hamasa početkom novembra prošle godine, koje je bombardovala izraelska vojska, a Hamas je izvijestio o njegovoj smrti.

Sherman optužuje vojsku da je svjesno ubila njenog sina u pokušaju atentatata na Al-Ghandoura, koji je na posljetku i uspio, uprkos tome što je znala da je i njen sin tamo.

Iako je izraelski izvor negirao ovu tvrdnju, on je također rekao da vjeruje da je “kako bi ubila Al-Ghandoura, vojska bombardovala zgradu punu Palestinaca i na desetine ih pobila”.

Ovaj izvor je rekao da je vojska promašila cilj u prvom pokušaju, ali da je u drugom ubila Al-Ghandoura, koji se nalazio u prizemlju velike zgrade: “Kada bombardujete, znate da će bombardovanje srušiti cijelu zgradu. Vjerujem da je mnogo Palestinaca ubijeno.”

“Sigurno smo bombardovali i zarobljenike”

Portparol izraelske vojske Daniel Hagari tvrdi da vojska nije znala za prisustvo zarobljenika u zoni prisustva Al-Ghandoura. Hamas je naknadno emitovao snimak na kojem se pojavila zarobljenica Noa Argamani, potvrđujući da je zgradu u kojoj je držana sa još dva zatvorenika bombardovala izraelska vojska.

Sajt Sicka Mekomit podsjetio je da Hagarijeve riječi nisu u skladu sa svjedočenjem visokog sigurnosnog izvora, koje je prvi put izneseno u javnost i koje otkriva da su zračne snage na početku rata bombardovale desetine Palestinaca unutar Gaze koji su bili poznati kao “kidnaperi” uprkos strahovima od prisustva zarobljenika u njihovoj blizini, pa je izvor eksplicitno dodao: “Greške su moguće, a mi smo sigurno bombardovali i zarobljenike.”

Ali, zar ovo ne izgleda više kao odluka nego greška?

Bezbjedonosni izvor odgovara: “To nije odluka donesena na nivou vojske, već na političkom nivou, a možda i od strane viših komandanata u vojsci.” Dodao je: “Sve što smo radili je bombardovanje grupe kidnapera.”

Bivši načelnik izraelskog štaba planirao je tunele pretvoriti u smrtonosnu zamku za stotine boraca Hamasa (AFP)

Prema istom izvoru, vojska je obustavljala akcije bombardovanja kada je znala da u tom području ima zarobljenika, ali su sa tom praksom započeli tek u posljednjim fazama rata. Prema njegovim riječima, svjedočenje Sherman upravo se odnosi na početak rata, kada su 7. oktobra bombardovani oni za koje se sumnjalo da su umiješani u operacije otmice, a pretpostavljalo se da su u svojim kućama držali zarobljenike, iako to nije bilo nužno tako. No, on napominje da su “bol i duh osvete u početku bili neodoljivi.”

Hipoteza o trovanju i gušenju

Nakon izvlačenja tijela Shermana i još dvojice zarobljenika, vojska je tvrdila da je trojicu zatočenika ubio Hamas, ali medicinska obdukcija nije pokazala nikakve znakove vanjskih ozljeda poput prostrijelnih rana ili fraktura, a sam vojni glasnogovornik Hagari tada nije isključio mogućnost da su umrli od gušenja, trovanja ili čak od posljedica izraelskog bombardovanja, pored hipoteze, naravno, da ih je ubio Hamas.

Vojska je odlučila zatvoriti istragu o ubistvu Rona Shermana, ali je njegova majka zahtijevala da se ona nastavi, rekavši: “U više navrata su nam na sastancima s vojskom i vladom govorili da vjeruju da ima zatvorenika u blizini visokih vođa Hamasa, pa kako su, znajući to, mogli nastavljati sa bombardovanjem?”, završivši svoj govor krikom bola: “Neko laže. Jasno je da su žrtvovali mog sina. Da li bi to isto uradili da je na njegovom mjestu bio sin Netanyahua?”

U odgovoru na izvještaj Sicke Mekomita, vojni portparol je samo rekao da su životi zarobljenika visoki prioritet i da se ratno vazduhoplovstvo uzdržava od bombardovanja kada sazna za njihovo prisustvo u zoni bombardovanja. On je naglasio da vojska nije imala informacije o prisustvu zatočenika u tunelu u kojem je bio skriven Hamasov komandant brigade Sjever u trenutku bombardovanja.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada