Video: Ukrajina tvrdi da je uništila ruski brod kod Krima

Vojna obavještajna služba objavila je noćnu snimku koja prikazuje potonuće broda za koji je rekla da je raketni brod Ivanovec.

Ruske korvete Naberezhnye Chelny i Ivanovec snimljene 2019. tokom proslave Dana mornarice u Sevastopolju (Ekaterina Shtukina/EPA)

Ukrajina je objavila da je koristila morske bespilotne letjelice za napad i uništenje ruskog ratnog broda u Crnom moru u blizini Krimskog poluotoka koji je anektirala Rusija.

Vojna obavještajna agencija (GUR), objavila je video za koji je rekla da prikazuje napad mornaričke bespilotne letjelice na brod Ivanovec naoružanu projektilima noć prije.

Snimka, koja traje oko dvije i po minute i popraćena je dramatičnom zvučnom podlogom, prikazuje brojne eksplozije, a brod se na kraju naginje na jednu stranu. Završilo je potonućem plovila u more.

“Kao rezultat brojnih direktnih pogodaka u trup, ruski brod je pretrpio štetu koja nije kompatibilna s daljnjim kretanjem”, rekla je obavještajna agencija u saopćenju uz video, koji je očito sastavljen od prijenosa uživo iz bespilotnih letjelica.

GUR je naveo da je napad izvela njihova jedinica Grupa 13 i da se dogodio dok je Ivanovec bio u patroli na jezeru Donuzlav u zapadnom Krimu. Jezero je kanalom povezano s Crnim morem 1961. godine.

Nije bilo službenog odgovora Rusije čija je Crnomorska flota već bila na udaru Ukrajine, ponajviše potonućem vodećeg broda Moskva u aprilu 2022.

Tom prilikom Moskva je na kraju priznala gubitak broda i rekla da je Moskva potonula dok je tegljena u luku nakon što je “detonacija municije” izazvala požar.

Ukrajina je saopćila da je krstarećim projektilom potopila brod iz sovjetskog doba, a Sjedinjene Američke Države podržale su tu tvrdnju.

Rat dezinformacijama

Nije bilo moguće potvrditi potonuće Ivanovca, ali ruski vojni blogeri objavili su da je to područje tokom noći napadnuto mornaričkim bespilotnim letjelicama i da je Ivanovec pogođen.

Dezinformacije su postale ključno obilježje rata koji 24. februara obilježava drugu godišnjicu, a snimke i tvrdnje nije bilo moguće nezavisno provjeriti.

Privatna zaštitarska kompanija Ambrey rekla je da je Ukrajina u napadu koristila do šest morskih dronova, od kojih svaki obično nosi 300 kilograma eksploziva.

Zapadni dužnosnik također je podržao ukrajinsku tvrdnju, rekavši novinskoj agenciji Associated Press da je “vrlo vjerovatno da su površinski brodovi bez posade odgovorni za napad na Ivanovec”. Dužnosnik je govorio pod uvjetom anonimnosti kako bi razgovarao o obavještajnim podacima.

Ukrajinska mornarica rekla je da bi gubitak broda Ivanovec, za koji se smatra da ima posadu od oko 40 mornara, bio “značajan” jer Rusija ima samo tri broda iste klase u svojoj crnomorskoj floti.

Krim, koji je Moskva napala i pripojila 2014, sve je više izložen napadima ukrajinskih dronova i projektila.

Rusija je u četvrtak rekla da je uništila 20 ukrajinskih projektila iznad tog područja.

Izvor: Al Jazeera i agencije